Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nytt matfusk: Grönt te kan innehålla tillsatt socker

07 mar, 2016 
Socker i grönt te
Dricker du grönt te för att det är hälsosamt? Då bör du granska förpackningen noga, nya tester visar att teet kan innehålla upp till 20 procent tillsatt socker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ditt gröna te kan innehålla socker, visar en färsk granskning gjord av norska konsumentprogrammet ”TV 2 hjelper deg”.

De lät ett laboratorium analysera innehållet i tepåsar med grönt te från Lipton och Twinings, två ledande te-leverantörer, och analysen visade att Twinings tepåsar hade hela 20 procent tillsatt socker medan Lipton hade 5 procent. Något som inte alls framgår av tillverkarnas innehållsdeklarationer.

Lipton menar att det är en smaktillsats, maltodextrin, som adderar socker till innehållet men att mängden är så pass liten att den inte gör teet sött. Twinings skriver att deras tester visar ett sockerinnehåll på 10 procent, alltså hälften av vad granskningen hävdar, och att andelen socker i en färdig tekopp blir så pass liten att det är fel att referera till sockermängden i en påse.

När SVT:S Plus gör en kontroll av nämnda tesporter i svenska butikshyllor noterar de att Twinings inte deklarerat sockermängden alls, medan den som läser Liptons näringvärdestabell kan utläsa att det finns 0,5 gram sockerarter per 100 milliliter färdigt te.

Tesorterna som analyserades var Twinings Green tea & lemon och Green tea Indonesian Sencha tradition från Lipton.

 

 

Annons