Nytt forskningslarm: Sötningsmedel kan skada din hälsa

Skippa lightprodukter.

Konstgjorda sötningsmedel – som finns i allt från sockerfria tuggummin och halstabletter till lightläsk och andra lättprodukter – ökar risken för ohälsa.

Ökar risken för metabola sjukdomar

Sötningsmedlen är till och med värre än socker om du vill slippa diabetes, visar en ny israelisk studie.

– Till vår förvåning resulterar dessa ämnen i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel, enligt Dagens Nyheter.

Den nedsatta glukostoleransen kan i sin tur öka risken för metabola sjukdomar såsom diabetes typ 2. Hälften av deltagarna i studien drabbades av förhöjda blodsockernivåer efter bara fyra dagar med sötningsmedel i kosten.

Anledningen till effekten är att sötningsmedlen förändrar sammansättningen av bakterier i tarmfloran, med höjda blodsockernivåer som följd. Forskarna tror att detta kan vara en förklaring till att vissa personer har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker.

 

Läs också:

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

Faller du ofta för frestelsen att stoppa i dig sötsaker och osunda maträtter, trots att du egentligen skulle vilja äta nyttigt? Goda nyheter: du kan träna din hjärna att ogilla skräpmat!

Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

 

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!

 8 anledningar att sluta dricka läsk!

BILD: Thinkstock