Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nytt forskningslarm: Sötningsmedel kan skada din hälsa

19 sep, 2014 
Skippa lightprodukter.
Artificiella sötningsmedel – skadliga eller helt ofarliga? Frågan har debatterats fram och tillbaka av experter, men de senaste rönen pekar på att de kan utgöra en hälsofara.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Konstgjorda sötningsmedel – som finns i allt från sockerfria tuggummin och halstabletter till lightläsk och andra lättprodukter – ökar risken för ohälsa.

Ökar risken för metabola sjukdomar

Sötningsmedlen är till och med värre än socker om du vill slippa diabetes, visar en ny israelisk studie.

– Till vår förvåning resulterar dessa ämnen i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel, enligt Dagens Nyheter.

Den nedsatta glukostoleransen kan i sin tur öka risken för metabola sjukdomar såsom diabetes typ 2. Hälften av deltagarna i studien drabbades av förhöjda blodsockernivåer efter bara fyra dagar med sötningsmedel i kosten.

Anledningen till effekten är att sötningsmedlen förändrar sammansättningen av bakterier i tarmfloran, med höjda blodsockernivåer som följd. Forskarna tror att detta kan vara en förklaring till att vissa personer har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker.

Annons

 

Läs också:

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

Faller du ofta för frestelsen att stoppa i dig sötsaker och osunda maträtter, trots att du egentligen skulle vilja äta nyttigt? Goda nyheter: du kan träna din hjärna att ogilla skräpmat!

Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

 

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!

 8 anledningar att sluta dricka läsk!

BILD: Thinkstock

Annons