Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nya rön: Därför kan kött skada din hälsa

10 apr, 2013 
Njut av kött, men i måttliga mängder menar forskarna.
Ämnen som finns i kött från nöt, gris och lamm kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, skriver BBC News.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Karnitin, en aminosyra som förekommer naturligt i kött, kan omvandlas till ett ämne som ökar mängden dåligt kolesterol – och därmed risken för hjärtsjukdom. Det visar en färsk studie publicerad i Nature Medicine.

När bakterier i magen bryter ner karnitin orsakar processen restämnen som i sin tur ökar fettinlagringen i kroppens blodkärl. Karnitin är annars känt för att påverka kroppens utnyttjande av fett som energikälla, vilket gör det vanligt förekommande i bland annat kosttillskott. Enligt TT varnar nu dietister för preparat där karnitin är ett verksamt ämne.

Se också upp för charkprodukter som konserverats med nitrit, nitrat eller genom rökning. Även saltat kött eller livsmedel marinerade i malt kvalar in på försiktighetslistan. När dessa livsmedel steks eller grillas uppstår nämligen nitrosaminer, som kan kopplas till cancer.

Så undviker du nitrosaminer

Du minskar risken att få i dig nitrosaminer genom att undvika hårdstekning av rökta charkprodukter, exempelvis korv och bacon, och att hälla bort det fett som du stekt livsmedlen i. Använder du microvågsugnen för tillagning minimerar du andelen nitrosaminer ytterligare.

Nitrosaminer finns också i stekoset, se därför till att ha bra ventilation när du lagar mat. Även tobaksrök är en källa, vilket gör att rökare är en riskgrupp när det gäller skadligt stora intag.

Tips! Genom att äta C-vitaminrik mat, till exempel apelsinjuice eller sallad, till maten hämmas bildningen av nitrosaminer i mag- och tarmsystemet.

BILD: Thinkstock

 

 

Annons