Ny studie: Därför kan du inte motstå sötsuget

Nu verkar forskare vid University of California ha kommit fram till vad som orsakar vårt sötsug. När vi äter socker blockeras nämligen utsöndrandet av stresshormonet kortisol. Då blir vi på bättre humör och känner oss mer avslappnade. Eftersom vi alltså förknippar socker med positiva känslor blir det svårare att stå emot sötsuget.

Läs mer: 3 vanliga missuppfattningar om socker

Forskarna delade in 19 kvinnor i två olika grupper som under två veckor antingen skulle dricka en dryck som sötats med socker eller aspartam. Vid stresstester studerade forskarna kvinnornas kortisolnivåer och mätte deras hjärnverksamhet. Det visade sig att kortisolnivåerna hämmades hos personerna i gruppen som intagit drycken som innehöll socker, men inte hos de som istället fick dricka alternativet som sötats med aspartam.

Läs mer: Sötningsmedel – vikthjälp eller bara bluff?

Aspartam verkar alltså inte påverka just kortisolnivåerna, men det kan ändå ha negativa effekter på hälsan. Olika studier har visat att det syntetiska sötningsmedlet som bland annat finns i lightläsk och många andra “sockerfria” sötsaker nämligen verkar kunna öka risken för viktökning, cancer, depression, diabetes, epilepsi, fibromyalgi och Parkinsons sjukdom.

 

Utvald läsning