Nu verkar forskare vid University of California ha kommit fram till vad som orsakar vårt sötsug. När vi äter socker blockeras nämligen utsöndrandet av stresshormonet kortisol. Då blir vi på bättre humör och känner oss mer avslappnade. Eftersom vi alltså förknippar socker med positiva känslor blir det svårare att stå emot sötsuget.
Läs mer: 3 vanliga missuppfattningar om socker
Forskarna delade in 19 kvinnor i två olika grupper som under två veckor antingen skulle dricka en dryck som sötats med socker eller aspartam. Vid stresstester studerade forskarna kvinnornas kortisolnivåer och mätte deras hjärnverksamhet. Det visade sig att kortisolnivåerna hämmades hos personerna i gruppen som intagit drycken som innehöll socker, men inte hos de som istället fick dricka alternativet som sötats med aspartam.
Läs mer: Sötningsmedel – vikthjälp eller bara bluff?
Aspartam verkar alltså inte påverka just kortisolnivåerna, men det kan ändå ha negativa effekter på hälsan. Olika studier har visat att det syntetiska sötningsmedlet som bland annat finns i lightläsk och många andra “sockerfria” sötsaker nämligen verkar kunna öka risken för viktökning, cancer, depression, diabetes, epilepsi, fibromyalgi och Parkinsons sjukdom.
Lästips:
Nya riktlinjer: Därför ska du halvera ditt sockerintag
Därför blir du tjock av socker
6 bra skäl att sluta med socker – och 3 tips för att lyckas!
Madeleine var sockermissbrukare: ”Jag åt tills jag svimmade!”
5 anledningar att skippa light-läsk
För många klunkar av light-läsken skadar inte bara tänderna – det kan också påverka vikt och hälsa i oönskad riktning, visar ny forskning.
Läs mer: 5 anledningar att skippa light-läsk
Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness
Sitter sockerbegäret i huvudet? Här är coachens 6 bästa tips för hur du besegrar suget med mental träning.
Läs mer: Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness
AV: Elin Lenander
BILD: Thinkstock