Ny forskning: Läsk ökar risken för plötsligt hjärtstopp

Personer som dricker stora mängder läsk har en förhöjd risk att drabbas av hjärtstopp, ett tillstånd då hjärtat plötsligt slutar pumpa blod och den drabbade förlorar medvetandet. Detta visar en ny japansk forskningsrapport från Fukuoka University, där 800 000 personer studerats.

 

Ju mer läsk du dricker, desto högre blir risken att drabbas av plötsligt hjärtstopp. Även stroke och andra hjärt- och kärlproblem är vanligare hos läskdrickare. Icke-kolsyrade drycker såsom mjölk, vatten, te, kaffe, varm choklad och fruktjuice gav inte någon förhöjd risk.

Läs mer: Lightläsk kan öka ditt midjemått

– Upptäckten indikerar att det kan vara bra för hälsan att begränsa intaget av kolsyrade drycker, säger forskaren och professorn Keijiro Saku.

Forskarna tror att det kan vara syran i drycken som ger upphov till den ökade hälsorisken.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Läsk är en riktig hälsobov. Förutom att ett glas innehåller en hel del kalorier, kan det öka risken för bland annat cancer, diabetes och depression.

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!

Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

 

Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk

Vill du hålla dig frisk hela livet? Då är det dags att skrota läsken.

Att dricka läsk är lika farligt som att röka – i alla fall om man tittar på cellernas åldrande. Nya forskningsrön visar hur många år äldre din kropp blir av en burk läsk om dagen.

Läs mer: Så mycket åldras kroppen när du dricker läsk

 

Nytt forskningslarm: Sötningsmedel kan skada din hälsa

Skippa lightprodukterna om du vill hålla blodsockernivåerna i schack!

Artificiella sötningsmedel – skadliga eller helt ofarliga? Frågan har debatterats fram och tillbaka av experter, men de senaste rönen pekar på att de kan utgöra en hälsofara.

Läs mer: Sötningsmedel kan skada din hälsa

Utvald läsning