Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Ny forskning: Här är maten som är bra för både hälsan och miljön

05 nov, 2019 
AvNina Jakobson
En extra portion grönsaker, nötter och olivolja är bra både för hälsan och miljön, visar ny forskning.
Mer grönsaker, fullkorn och olivolja ger inte bara positiva hälsoeffekter, det är också bra för miljön. Det visar en ny stor studie.
Annons

Om du väljer att varje dag äta en extra portion mat som är bra för din hälsa gör du också ett bra miljöval. Det visar en ny studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskarna bakom studien undersökte hur en extra daglig portion av 15 olika livsmedel påverkar risken för förtida död, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, tjocktarmscancer och stroke, men också vilken miljöpåverkan dessa livsmedel har.

Mat med hälsofördelar bra för miljön

Det de kom fram till var att i princip alla livsmedel som ger bra hälsofördelar också gör gott för miljön. Grönsaker, baljväxter, frukt, fullkorn, nötter och olivolja är alla nyttiga för oss, samtidigt som de gör mindre klimatavtryck. Charkprodukter och rött kött, däremot, ökar riskerna för de studerade sjukdomarna och är dåliga för miljön.

Två av de undersökta livsmedlen avvek dock från mönstret. Det är fisk, som är bra för hälsan, men som har en mer negativ påverkan på miljön än de övriga hälsosamma livsmedlen. Det andra är sockersötade drycker, som inte är bra för vår hälsa, men som påverkar miljön i lägre grad.

Annons

15 livsmedel: Så bra är de för hälsan – och miljön

Grönsaker. En extra portion om dagen minskar risken för alla de studerade sjukdomarna utom typ 2-diabetes. Gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål ger dock effekt även på denna livsstilssjukdom. Har i genomsnitt låg miljöpåverkan, men det varierar.

Baljväxter. Ett högt intag av baljväxter, som bönor, linser och ärter, ger minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och förtida död. Ger låg miljöpåverkan eftersom de kan ta upp kväve från luften, vilket minskar behovet av gödningsmedel.

Frukt. En extra portion om dagen minskar risken för alla de studerade sjukdomarna utom typ 2-diabetes. Stärkelserik frukt som bananer ger lägre hälsoeffekt. Har i genomsnitt låg miljöpåverkan, men det varierar.

Fullkorn. En extra portion om dagen minskar risken för förtida död, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och tjocktarmscancer, men inte för stroke. Ger låg miljöpåverkan. Ris har dock högre utsläpp än andra fullkornsprodukter.

Annons

Olivolja. En extra portion om dagen minskar risken för typ 2-diabetes och stroke. Att använda enkelomättade och fleromättade fetter i stället för härdade eller transfetter minskar också risken för hjärt-kärlsjukdom och förtida död. Olivolja består till största del av enkelomättade fetter. Har låg påverkan på miljön.

Nötter. Redan vid små mängder minskar nötter risken för förtida död och typ 2-diabetes. Ger låg påverkan på miljön, men vissa nötsorter kräver stora mängder vatten.

Fisk. Att äta mer fisk minskar risken för förtida död, hjärt-kärlsjukdom och stroke. Har dock stor påverkan på miljön.

Ägg. Att äta mycket ägg har inte visat några tydliga effekter på hälsan. Dock har man sett att risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar ökar hos personer med typ 2-diabetes som börjar äta mer ägg. Ger låg miljöpåverkan.

Potatis. I studier har en portion extra potatis om dagen visat sig ökat risken för typ 2-diabetes. Dock har dessa studier även inkluderat pommes frites. Man har också sett att de som äter mest potatis inte har någon tydlig ökning av hälsoriskerna jämfört med de som äter minst. Har låg påverkan på miljön.

Annons

Mejeriprodukter. Verkar minska risken för tjocktarmscancer. Ger en del påverkan på miljön.

Kyckling. En extra portion kyckling om dagen har inte någon påverkan på hälsan. I några studier har man sett ett samband med minskad risk för tjocktarmscancer och för förtida död, men dessa effekter kan bero på att kycklingen ersatt rött kött. Miljöpåverkan är stor.

Raffinerat spannmål. Att äta en extra portion vitt bröd, pasta eller bakverk har inte visat några tydliga hälsoeffekter, men de som äter mest av denna grupp livsmedel har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som äter minst. Att äta mycket vitt ris har visat sig öka risken för typ 2-diabetes. Ger mindre miljöpåverkan.

Rött kött. En extra portion om dagen ökar alla de undersökta hälsoriskerna. Dessutom är miljöpåverkan av köttproduktionen stor.

Charkuteriprodukter. En extra portion chark om dagen ökar hälsoriskerna mer än om du äter en extra portion rött kött. Miljöpåverkan är dock lika stor.

Annons

Drycker sötade med socker. Att dricka en sockersöta dricka om dagen ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och stroke. I några studier har man också sett att tillsatt socker kan öka risken för förtida död. Miljöpåverkan av sötade drycker är dock liten.

Källor: Proceedings of the National Academy of Sciences och DN    Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Maten som är nyttigare med skalet på – 5 exempel

Ditt matmönster påverkar hälsan – vilken mattyp är du?

Mät din hälsa: Här är siffrorna som säger hur du mår

Annons