Blodsockerexperten: Då ska du äta sött för att undvika dippar

27 apr, 2023
AvKarin Herou
Kvinna som äter nudlar samt Jessie Inchauspe
Vill du äta smart ska du fundera lika mycket över hur och när du äter som vad du stoppar i dig. Det menar biokemisten och glukosexperten Jessie Inchauspé.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Föreställ dig att du har två val: Ta en chokladbit till eftermiddagskaffet – eller ta en bit av precis samma chokladkaka efter middagen. Säkert tänker du att det ger samma effekt? Det är ju samma kalorier, samma sockerinnehåll och samma njutning. Men sakta i backarna, menar biokemisten Jessie Inchauspé, som menar att vi först bör ta in glukos, alltså blodsocker, i beräkningen.

Jessie Inchauspé
Jessie Inchauspé har skrivit boken Glukosrevolutionen.

Plana ut blodsockerkurvan

– Genom att klä in chokladbiten i kolhydrater och proteiner planas glukostoppen ut. Hur vi äter vår mat har kraftig påverkan på glukoskurvorna, säger hon på telefon från USA.

Hon är biokemist i grunden och har genom sitt jobb blivit besatt av molekylen glukos. På Instagram, där hon har över en och en halv miljon följare, går hon under namnet ”glucosegoddess”.

Hon radar upp ett antal anledningar till att hålla blodsockret i schack. Det vill säga på en jämn nivå.

Annons

Sötsuget försvinner

– Ditt sötsug försvinner, du får bättre hud, kan gå ner i vikt och du blir piggare. Och, det är enkelt. Det handlar inte om förbud, utan om att äta smart.

Hon tar ett exempel:

– Många av oss får höra att vi ska äta kolhydrater till frukost. Men kolhydrater, som bröd eller gröt, höjer blodsockret snabbt och gör oss snart hungriga igen. Själv äter jag gärna omelett med tomat och fetaost, en bit bröd och kaffe – och blodsockret ligger stabilt hela förmiddagen. Vill jag ha något sött, som en kaka, äter jag den till frukostkaffet istället för på förmiddagen.

10 tips för jämnare blodsockerkurvor

1. Ät maten i rätt ordning. Fibrerna först, sedan protein och fett och sist stärkelse och socker.

2. Lägg till en grön förrätt. Åttiotalets morotsstavar kanske inte var en dum idé? Eller hummus och gurkstavar? Eller en spenatsallad med citrondressing?

3. Sluta räkna kalorier. Tänk på när och hur du äter framför vad.

4. Plana ut din frukostkurva. Skippa juice, till exempel, för att inte blodsockret ska dra iväg.

5. Ät vilket socker du vill när du äter sött, det gör ingen större skillnad vilket du väljer.

6. Välj efterrätt i stället för ett sött mellanmål.

7. Drick lite vinäger före maten. Den kan göra att det dröjer längre innan glukosen når blodet, för att sedan öka musklernas förmåga att suga upp och förvandla det till glykogen.

8. Rör på dig efter maten. Rörelse jämnar ut glykosnivåer.

9. Behöver du äta mellanmål? Ta gärna något salt och matigt, som nötter eller en bit ost.

10. Klä in dina kolhydrater, igen – ät fibrer och protein först, så planar glukostoppen ut.

Källa: Glukosrevolutionen

Annons

Efter en måltid jobbar kroppen nämligen hårt med att ta hand om maten, och i genomsnitt arbetar våra organ i fyra timmar efter att du tagit din sista tugga. Den här tiden kallas för postprandiella fasen – och först när kroppen arbetat klart sjunker insulinnivåerna och kroppen börjar bränna fett.

– Därför är det klokt att låta kroppen vila. Vi människor behöver inte äta mellanmål i tid och otid, det räcker att äta ordentligt när vi väl äter. Var inte rädd för att fylla tallriken vid frukost, lunch och middag.

Börja med grönsakerna

Hon menar att det handlar om hur och när du äter, snarare än vad.

– Börja med en grön förrätt, som en spenatsallad med citrondressing eller morotsstavar med hummus. Fibrerna i grönsakerna skapar då ett skyddande nät i våra matsmältningskanaler, och absorberar glukosmolekylerna från resten av måltiden. Du äter alltså samma mat som tidigare, men i en annan ordning vilket ger lägre påverkan på blodsockernivåerna.

Vanliga orsaker till sötsugBrand logo
Vanliga orsaker till sötsug

Hon liknar måltiden vid ett paket.

– Tänk att du klär in kolhydraterna – i grönsaker. Alla typer av grönsaker funkar.

Annons

Vid nästa måltid kan du alltså kika på i vilken ordning du äter. Står det ris, kyckling med sås och sallad på menyn? Börja då med grönsakerna, salladen, innan du hugger in på kyckling, sås och ris. På så sätt klär du in kolhydraterna, det vill säga riset, och jämnar ut blodsockret.

– Ät din vanliga mat, men i en annan ordning, för att ge kroppen bästa möjliga chans att jobba. Fibrerna först, sedan protein och fett och sist stärkelse och socker, säger Jessie Inchauspé.

Om du ofta känner att du inte klarar dig utan att äta mellan måltiderna så menar hon att det kan vara bra att fundera över hur dina matvanor ser ut.

Jessies blodsockertips när du bjuder på middag eller ska fika

  • Servera gärna grönsaksstavar, grönkålschips eller lite rostade mandlar som plock före maten. Ät gärna proteinet (kött, fisk eller vegetariskt protein som bönor, linser eller tofu) före kolhydrater (som ris, potatis och pasta). Glöm inte desserten!

  • Ska ni ta en fika? Grunda gärna med lite protein och fibrer, som en näve mandlar. Kanske är det mysigt att ta en promenad efteråt? Toppen, i så fall! Kroppen vill gärna röra sig efter en måltid och promenaden jämnar ut glukosnivåer.

Konstant hungerkänsla tecken på höga insulinnivåer

– En konstant hungerkänsla är ett symtom på höga insulinnivåer. När det finns mycket insulin i kroppen, som har byggts upp under flera år av glukostoppar, blir våra hormoner förvirrade. Leptin, det hormon som talar om för oss att vi är mätta, slutar signalera, medan ghrelin, det hormon som berättar att vi är hungriga, tar över. Trots att vi har fettreserver att ta av säger kroppen att vi behöver ännu mer – så vi fortsätter äta.

Annons

Men lösningen menar hon alltså absolut inte är att äta för lite, utan att äta smartare.

– Nej, det handlar om att sänka blodsockret och insulinnivåerna, och detta kan i praktiken handla om att äta mer mat, när du väl äter. Att gå hungrig gör ingen glad, säger hon.

Jessies tips när du blir sötsugen:

1. Ge sötsuget 20 minuter. När människan levde som jägare och samlare var sötsug ett symtom på låga glukosnivåer. Men levern kommer börja jobba inom 20 minuter för att få dina värden tillbaka till det normala. Så genom att vänta kan suget gå över.

2. Tänker du fortfarande på kakan efter 20 minuter? Låt den bli efterrätt. Njut då av kakan!

3. Om det inte går, ta ett stort glas vatten med en tesked äppelcidervinäger i. Klä sedan på dina kolhydrater, ät ett ägg eller ett par mandlar – och sedan kakan. Njut av kakan!

Foto: Anya Holdstock & TT

Annons