Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Min psoriasis försvann med rätt kost!

25 okt, 2018 
Psoriasis-sjuka Magdalena Runnfors kramar en katt
Magdalena Runnfors plågades av både psoriasis och psoriasis artrit. När hon bytte kost försvann hennes besvär på en månad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Magdalenas psoriasis blossade upp i 20-årsåldern efter den första graviditeten. Hon fick kliande blåsor och utslag som mest påminde om brännskador i huden.

–Huden var svullen och vätskade. Jag blev helt enkelt jättesjuk, säger Magdalena Runnfors, 47.

När hon födde dottern Sara två år senare exploderade symtomen och blev ännu värre. Hela kroppen, ansikte, öron, hals, armar och ben täcktes av fjällande psoriasisfläckar, kliande utslag och vattniga blåsor.

–Smärtan var outhärdlig. Jag var trött och febrig och kunde nästan inte amma, varje beröring kändes som tusen nålar. Händer och fötter var täckta av blåsor och sår och jag var tvungen att ha bomullshandskar för att sköta min bebis.

Genom åren har Magdalena behandlats med starka kortisonbehandlingar, UVB-solning, bad, och  mjukröntgen, en effektiv metod mot bland annat svårbehandlad psoriasis och atopiskt eksem.

–Jag har provat det mesta. Resultatet har varierat, litet beroende på var jag har varit i livet. Stress och graviditet har triggat besvären, liksom infektioner av olika slag. Då blir huden mycket sämre, och jag har behövt mer läkemedel och insmörjning, berättar hon.

Annons

Magdalena är också ett hälsofreak och har ett brinnande intresse för tuffare träning. Men för  sex år sedan började kroppen strejka efter ett dubbelpass i combat och bodypump.

–Jag kände mig sjuk efter träningen, som om jag åkt på värsta influensan.

En läkare bekräftade misstanken att hon nu också drabbats av ledbesvär, psoriasisartrit. Omkring 30 procent av alla som har psoriasis drabbas, och den skiljer sig från vanlig ledgångsreumatism.

–Fingrarna svullnade och värkte, värst var morgnarna. Även axlar och armbågar domnade och smärtade.

I samband med en hälsokontroll på vårdcentralen rekommenderade sköterskan henne att pröva LCHF.

–Trots att jag hade tränat mycket hade vikten skenat. Jag var uppe i 84 kilo till mina 163 cm.

Resultaten kom ganska snabbt. De tände ett hopp hos Magdalena. 2011 gick hon helhjärtat in för LCHF. Hon åt helt glutenfritt, inget socker eller stärkelserik mat, bröd, pasta, ris, potatis.

Annons

–Magen blev lugn för första gången på många år, jag gick ner tio kilo och hade inte längre lika ont i lederna. Även eksemen läkte successivt.

Men efter tre år blev hon plötsligt sämre igen, och i februari 2015 spred sig eksemen över kroppen. Hon hade djupa sårsprickor i händerna och mådde uselt på flera sätt. Bland annat hade hon drabbats av inflammerade tarmfickor.

Hösten 2016 hade Magdalena nått en gräns. Hon var beredd att göra allt för att bli frisk. Hon bestämde sig för att prova en striktare form av stenålderskost, AIP, även kallad autoimmuna protokollet.

–Jag gick på föreläsningar och läste allt jag kom över kring mat och forskning, att man funnit starka kopplingar mellan tarmen och autoimmuna sjukdomar som psoriasis. Jag insåg att anti-inflammatorisk kost hjälper kroppen att bekämpa och läka inflammationer. Jag följde ett schema och testade mig fram till vad jag kunde äta.

Magdalena plockade bort all processad mat, socker, gluten, spannmål, baljväxter, ägg och mejeriprodukter.

Annons

– Jag ville rensa kroppen helt och hållet, och  wow, vilken skillnad! Efter en månad var jag symtomfri, eksem på armbågar och knän började läka ut, min hemska pms försvann, och jag höll mig mätt.

Idag planerar hon maten från grunden och hela familjen äter mestadels kyckling och lax.  Magdalena avstår från ris och pasta, som hon byter ut mot antingen stekt eller ugnstekt kålrot, butternut squash, riven vitkål eller blomkål. Hon mår bättre både psykiskt och fysiskt och håller vikten.

–Visst var det en stor omställning men jag vill inte ha psoriasis och eksem. För mig var frågan: Vill jag fortsätta vara sjuk eller bli frisk – och valet var enkelt.

Magdalena som tidigare led av svår pälsallergi och astma, är idag även lycklig matte till katterna Stella, Gottfrid och Ned.

– För några år sedan hade katt hemma varit helt otänkbart.

Hon vill sprida sina erfarenheter och hennes ledord är ”tålamod”.

Annons

–Laga ren mat från grunden och ge det tid, minst sex månader. Jag har inga aktiva inflammationer eller klåda idag. Jag håller sjukdomen i schack, dessutom orkar jag vara uppe på kvällarna.

AV: Margaretha Eldh

 

Det här är psoriasis

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk folksjukdom. I Sverige finns 250 000–300 000 personer med någon variant av sjukdomen. Den är ärftlig, kronisk och kan drabba både hud och leder. Vid psoriasis fungerar inte kroppens immunsystem som det ska och ibland kan immunförsvaret gå till angrepp mot den egna vävnaden, som då blir inflammerad. Psoriasis kan se olika ut men ofta får man en kraftig nybildning av hudceller, vilket orsakar fjällande, rodnande, torra fläckar på hud och i hårbotten. Mellan 30 och 40 procent av alla psoriasissjuka får även ledsjukdomen psoriasisartrit. De kan få stela, ömma leder, svåra smärtor och ofta en ihållande trötthet. I allvarliga fall kan sjukdomen ge ett livslångt funktionshinder. Idag finns inget botemedel mot sjukdomen. Däremot finns det många olika behandlingar som lindrar sjukdomen rejält.

Annons

Det här är AIP, autoimmuna protokollet

Det autoimmuna protokollet syftar till att läka tarmen, lugna immunförsvaret och på så vis minska symptomen av autoimmuna sjukdomar.

Det här ska man undvika:

Processade livsmedel

Spannmål eller spannmålsliknande växter som quinoa, amaranth eller bovete. Gäller även  vete, korn och råg.

Baljväxter som kikärtor, vita bönor, svarta bönor.

Mejeriprodukter som ost, mjölk, grädde, smör.

Socker

Det här får man äta:

Ät så mycket du vill av kött, fisk, skaldjur, inälvsmat

De flesta grönsaker

Fetter som  kokosfett, ister och avocadoolja.

Rotfrukter som sötpotatis, morot, kålrot.

 

LÄS OCKSÅ

Därför drabbas kvinnor mer av autoimmuna sjukdomar

Läkaren: Här är sjukdomarna du kan få av skräpmat

Ny effektiv diet: Grön paleo

 

 

 

 

 

 

Annons