Mattrender 2020! Det här kommer vi att äta nästa år

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Under 2019 upptäckte många svenskar det gröna köket. Under nästa år förväntas vi växlar upp ytterligare och ta grönsakerna och köttsubstituten till nästa nivå – i alla fall om man ska tro de senaste trendspaningarna. Under 2020 väntas svenskarna nämligen kräva fler veganska maträtter på menyn och nästa stora superfoodingrediens förväntas, något förvånande, vara det klassiska linfröet. Det visar mat-appen Uber Eats trendanalys Foodcast. I analysen har Uber Eats granskat miljontals sökningar i appen.

Enligt Yougov definierar var fjärde svensk sig idag som vegetarian, flexitarian, pescetarian eller vegan. Och fler lär det bli.

Veganska trenden fortsätter

– Förra årets veganska trend är fortsatt stark, även om årets sökningar visar en något större variation än tidigare. Det som är mest utmärkande med årets resultat är att fler verkar vilja variera sin kost och efterfrågar fler vegetariska alternativ, säger Henrik Berglin, operativ chef på Uber Eats i Sverige.

Undersökningen visar att svenskarna ofta söker på ingredienser som halloumi, tryffel, vitlök, falafel, cashew, tempura och miso när det kurrar i magen. Även intresset för frukten jackfruit, som ofta beskrivs som den veganska motsvarigheten till pulled pork, har ökat drastiskt.

Gul jackfruit

Den klargula jackfruiten används ofta som ett substitut för kött.

Svenskarna efterfrågar även mer lokalproducerat och maten äter vi gärna på språng mellan möten och aktiviteter. Det spår kommunikationsbyrån Food & Friends i sin årliga trendspaning The Woke up Call – Trendspotting 2020.

Här listar vi fem av de starkaste mattrenderna, enligt Food & Friends:

1. Mer asiatiskt

Om du älskar asiatiska smaker kommer dina smaklökar att hoppa av lycka under 2020. Det har nämligen aldrig varit mer trendigt med japansk curry, kinesiska Bings (en pannkaka som kan vara både krispig och mjuk) och Steamed Rice Rolls. Trendspanarna menar också att vi kommer lära oss att älska att ha ost (!) i vårt te och kalla det Cheese Tea.

2. Ät på språng

Även om stress inte är en trend vi vill se 2020, verkar det som att mat på språng ändå kommer att tillhöra vår vardag under året. I England tar man med en Shepards pie ”on the go” och i Sverige tar vi en pizzaslice eller wrap i farten.

3. Ät för miljön

Ingen har väl missat Greta Thunberg, Sveriges egen miljöhjältinna! Mycket tyder på att vi går i Gretas fotspår under året. Att hejda CO2 -utsläppen är prioriterat, och det vi äter utgör 1/3 av vår klimatpåverkan. Därför tänker fler svenskar på vad de äter, och de väntar sig också att företagen och matkedjorna ska vara mer medvetna.

4. Lokalproducerat

Efter att ekologisk mat avstannade i tillväxt 2018 spås den lokala maten att bli allt starkare. I Food & Friends undersökning Matrapporten 2019 var lokalproducerat den viktigaste faktorn när svenskarna handlar. I denna anda väntas fler bönder producera utländska råvaror som sötpotatis, quinoa och wasabi, här i Sverige.

5. Kreativa köttsubstitut

En varierad kost och en önskan om att ersätta kött är en tydlig trend 2020. Japansk sötpotatis, sjögräs och svamp väntas ligga på våra gröna tallrikar. Men vi kommer även att äta Kassava, rotknölen som är en av jordens viktigaste baslivsmedel för många fattiga befolkningsgrupper i Afrika, Indien och Sydamerika.

Källa: Food & Friends, Uber Eats.

Foto: TT

Läs mer: 

Dopaminfasta – så funkar den nya hälsotrenden!

Nyttigt bröd med quinoa och linfrön

Veganism och stress – de största hälsotrenderna just nu

 

Redaktionens tips
Dela på: