Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Maten som tröst - bara bra för hälsan!

20 sep, 2010 
Annons

Känn ingen skuld för att du tar dig en godbit ibland. Att tröstäta är bara bra för hälsan! 

Skogaholmslimpa med ost. Choklad. Mammas köttbullar. Fil med jordgubbar på mormors lantställe. Tröstmat handlar om nostalgi – och kemi.

­– När vi äter något välbekant aktiveras hjärnans minnescentrum och vi återkallar positiva minnen. Det får oss att må bra och känna oss lugna, förklarar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor och forskare i medicinsk kemi vid Lunds universitet.

För vissa kan det faktiskt räcka med att se en bild av en välkänd godsak för att man ska försättas i en positiv sinnesstämning. Men de flesta av oss behöver ”synda” på riktigt för att få en lyckokick.

­– Det som händer när vi äter något vi tycker om är att belöningscentrum i hjärnan aktiveras. Effekten kommer på en gång; stressnivån sänks och vi känner oss väl till mods, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.


Så här får du ut det mesta av ditt tröstätande:

  • Trösta dig med måtta, annars urholkar du ditt belöningssystem och den tröstande effekten uteblir.


  •  Ge inte efter för varje impuls att tröstäta. Om du måste längta efter din godbit, blir ditt belöningscentrum ännu känsligare och du får en starkare effekt.


  •  Gör det till en högtidsstund när du tröstar dig. Tänd ett ljus och duka med en fin duk. Ta ut din tröstmat ur förpackningen för att förhöja känslan ytterligare.


  • Glufsa inte, utan njut långsamt.


  • Välj lättsmält tröstmat, det ger bäst effekt eftersom det går snabbast upp till hjärnan. De flesta föredrar något sött, fett eller salt.


  • Tänk på att det bara behövs små mängder av din tröstmat. En bit ost, en ruta choklad eller en kaka räcker för att sätta i gång belöningskänslorna.

 

Läs mer om tröstätande i nya numret av MåBra (nr 10 2010), som finns i butik från och med torsdag.


Av Vivvi Alström

Foto: Thinkstock


Annons