Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Maten du ska äta innan du flyger – och den du ska undvika

08 jun, 2017 
AvNanna von Knorring
Det du äter påverkar dig mer än vad du tror. Genom att äta rätt innan och under flygningen kan du påverka både kropp och humör långt efter flygresan. Här är maten du ska välja – och den du ska undvika.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Semestertider vankas och många väljer att åka till varmare breddgrader för att avnjuta semestern i solen. För att få en lyckad start på resan gäller det att ha koll på hur man ger sin kropp de bästa förutsättningarna. Vad du äter innan du flyger påverkar nämligen både din kropp, din energi och ditt humör. Och visst vill du väl påbörja semestern med gott humör? Här listar vi maten du ska undvika och den du ska välja istället.

Läs också: Gasig mage? 5 bovar som inte är mat

 

Maten du ska undvika innan och under flygresan:

1. Friterat

Hur gott, snabbt och smidigt det än är – hoppa över snabbmatsrestaurangen på flygplatsen. Matsmältningen försämras uppe i luften och att bryta ner mättade fetter är kämpigt för kroppen redan på marken. Slipp orolig mage, halsbränna och minska risken för blodpropp genom att välja nyttigare mat.

Annons

2. Alkohol

Lika viktigt som maten är även drycken. Alkohol torkar ut kroppen, vilket har en negativ effekt på både kropp och humör under och efter flygningen. Kolsyran i öl och cider kan även bidra till en uppblåst mage, vilket inte är bekvämt under en lång flygning.

3. Baljväxter

Baljväxter som bönor och ärtor är kända för att vara gasbildande. De svårsmälta sockerarterna i grönsakerna orsakar en uppsvälld mage, något du inte önskar inför flygresan.

Annons

4. Korsblommiga grönsaker

Korsblommiga grönsaker inkluderar bland andra broccoli, vitkål och blomkål. Dessa grönsaker kan i likhet med baljväxter orsaka en uppsvälld mage. Gaserna i magen riskerar bli värre och expandera under flygningen eftersom luften i kabinen expanderar när lufttrycket minskar efter start.

5. Sockerfritt godis och tuggummi

Många väljer att tugga tuggummi under start och landning, men att välja den sockerfria varianten kan faktiskt vara det sämre alternativet. Kroppen kan ha svårt att bryta ner konstgjorda sötningsmedel, vilket leder till uppsvälldhet och det kan även ha en laxerande effekt. Om du inte vill sitta på flygplanstoaletten under halva resan kan det vara värt att tänka en extra gång på vilket godis du väljer.

Annons

 

Maten du SKA välja inför och under flygresan:

1. Havre

Om du har en långflygning framför dig och hoppas sova några timmar under resan ska du se till att få havre i magen. Havre innehåller tryptofan som är viktigt för att kunna sova och slappna av. Dessutom är havre rikt på fiber, vilket håller dig mätt längre.

2. Vatten

Det allra viktigaste att få i sig innan och under flygresan är vatten. Eftersom luften ombord på flygplanet är torr bör du hålla kroppen återfuktad genom att dricka vatten med jämna mellanrum. Att dricka tillräckligt kan dessutom minska jetlag, trötthet och dessutom hålla huden fräsch. Tips! Köp en vattenflaska på flygplatsen, eftersom vattnet ombord inte alltid är rent och det kan dröja innan du erbjuds dryck.

Annons

3. Frukt

Bakterier trivs i den instängda kabinen, bekämpa dem med vitaminer från frukt för att hålla dig frisk under semestern. Apelsiner håller väl i resväskan och är dessutom fullproppade med C-vitamin som stärker ditt immunförsvar. Packa även med en mättande banan. Eftersom frukten innehåller rikligt med kalium, kan frukten minska risken för kramper i benen.

4. Protein

Fyll magen med protein i form av fisk, kyckling eller kalkon för att hålla dig mätt länge. De magra proteinkällorna hjälper dig hålla energin uppe under hela resan.

Annons

5. Yoghurt – men välj rätt!

Även om mejeriprodukter inte är att föredra inför en flygning har yoghurt fler fördelar än nackdelar – om du väljer rätt sort. Välj bort yoghurt med mycket socker i och ät istället en proteinrik yoghurt för att hålla dig mätt och pigg. En yoghurt med naturlig probiotika motverkar dessutom problem med matsmältningen.

Källor: Smartertravel.com, Delish.com
Foto: Shutterstock

 

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Bra för magen

Läs också: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons