Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Hållbarhet: 12 smarta knep för att få färsk mat att hålla längre

06 maj, 2020 
Så håller livsmedel längre
Det finns många bra knep för att få maten att hålla längre – allt ifrån sallad och bär till kött och mjölk. Här är några saker att tänka på och tips på hur du får maten att hållas fräsch.
Annons

Du tänker att du ska äta bra och fyller kylen med färska grönsaker och bra protein – bara för att efter några dagar märka att du inte har hunnit äta hälften innan maten börjar se ledsen och luden ut …

Känner du igen dig? I så fall är du långt ifrån ensam. Vi är många som slänger alldeles för mycket mat hemma i hushållen, och vi är många som köper hem mer mat än vi behöver.

Men vill du spara in på både hushållssopor och pengar, och minska risken för att du äter något som du blir dålig av för den delen, så finns det några bra knep att ta till.

Börja med rätt temperatur och bra planering

Om du planerar dina matinköp bättre så kommer du inte att behöva slänga lika mycket mat. Då blir kylen och frysen inte heller lika fulla – och det är jättebra. För om man trycker in för mycket mat så att varorna ligger för tätt blir maten lättare dålig snabbt.

En bra början är också att stämma av att du har rätt temperatur i kyl och frys. Den optimala temperaturen i kylskåpet är 4–5 grader, och den ska aldrig stiga över åtta grader. I frysen ska du helst ha en temperatur på – 18 grader. Här följer tips på hur du får maten att hålla längre.

Så får du maten att hålla längre

Så får du grönsaker att hålla längre

Lägg hushållspapper i grönsakslådan, eller något annat som kan suga upp kondensen som kommer från grönsakerna när de kyls. Inte minst när det kommer till sallad. Om fukten får vara kvar så blir grönsakerna dåliga mycket snabbare.

Annons

Förvara grönsakerna luftigt, tryck inte ihop dem, så håller de längre. Köld-känsliga grönsaker ligger bäst i övre delen av kylen. Selleri och morötter kan hålla längre om de ligger inlindade i folie, rengör dem innan du lindar in dem.

Tomater ska du helst förvara i rumstemperatur – för att de ska behålla sin smak längre. Lök ligger också bäst utanför kylen. På ett torrt och välventilerat ställe.

Ingefära trivs bäst i en återförslutningsbar plastpåse. Se till att trycka ut all luft ur påsen innan du sluter den.

Så får du frukten att hålla längre

För att frukten ska hålla längre ska du förvara äpplen för sig. Äpplen ger ifrån sig etylengas som får annan frukt att mogna snabbare, det kan också göra att den andra frukten övermognar för snabbt. Lägg äpplena för sig i en plastpåse i kylen.

Förvara gärna frukten i sina förpackningar generellt men se till att de får luft. Bananer ska du istället låta vara kvar i klase lägga i en skål för sig, i rumstemperatur. Linda gärna in stjälkdelarna i plastfolie, det kan göra att de inte mognar lika snabbt.

Så får du maten att hålla längre

Så får du mjölken att hålla längre

Ställ inte mjölken i dörren, där ändras temperaturen ofta. Förvara istället dina mjölkpaket långt ner i kylen, där temperaturen är mer kall och konstant. Det går också bra att frysa mjölk, låt den tina upp långsamt i kylen innan du ska använda den.

Annons

Så får du brödet att hålla längre

Om du har köpt färskt bröd så förvarar du det bäst i en pappersbåge så att det kan andas, och inte torka ut. Men linda först in det i en kökshandduk, innan du lägger det i påsen.

Så får du maten att hålla längre

Så får du äggen att hålla längre

Förvara äggen längst in i kylen där temperaturen är mer jämn, lägg dem aldrig i dörren där temperaturen skiftar. Om du har ägg som håller på att passera, eller precis har passerat, utgångsdatum kan du koka dem tills de är hårdkokta, då håller de ytterligare någon vecka.

Så får du köttet att hålla längre

Om du har handlat kött som tänkt äta några dagar framåt – frys ner köttet direkt. Då håller det i månader. När du väl har öppnat en köttförpackning – förvara aldrig köttet i samma förpackning, använd en platsbunke som sluter tätt ordentligt. Lägg alltid in kött i kylen direkt när du kommer hem med det. Förvara långt ner i kylen.

Annons

Så får du fisken att hålla längre

Förvara fisken på kylens kallaste plats, längst in. Då är den fräsch när du ska använda den. Lägg alltid fisk och skaldjur i skålar för att förhindra att saft ifrån dem kan nå andra livsmedel. Lägg alltid in fisken i kylen direkt när du kommer hem med den.

När du väl har öppnat en fiskförpackning – förvara den aldrig i samma förpackning, använd istället en platsbunke som sluter tätt ordentligt. Förvara långt ner i kylen.

Så får du maten att hålla längre

Så får du bären att hålla längre

Hallon, blåbär och jordgubbar blir lätt mosiga efter bara någon dag när de hamnar i kylen, men det här förloppet går att sakta ner. När du har köpt hem bär – rensa ur alla bär som är mjuka direkt.

Tvätta sedan alla bär som är kvar med en lösning av nio delar vatten och en del vitvinsvinäger, genom att lägga dem i blöt i lösningen i en bunke. Skölj och torka sedan bären ordentligt och sätt dem sedan i en lufttät låda med papper i botten. Sätt även lite papper på toppen, som kan ta hand om fukt.

Annons

Så får du färska örter att hålla längre

Vill du hjälpa dina färska örter, som persilja, oregano och rosmarin, att kännas fräscha längre så kan du fukta lite papper och linda dem runt örterna som du sedan sätter i en förslutningsbar plastpåse.

Vill du frysa färska örter kan du använda en isform, hacka örterna, lägga i dem och sedan fylla upp med olivolja. De håller i frysen flera månader.

Så får du svampen att hålla längre

Förvara dina champinjoner och andra svampar i en papperspåse. Då tar påsen hand om fukten och hjälper till att hålla svampen fräsch, så den inte blir mosig.

Så får du potatisen att hållas fräsch längre

Testa att lägga ett äpple I din potatispåse för att förhindra den att rota sig.

Källor: Ica, Livsmedelsverket 

Foto: TT

LÄS MER:

Ny forskning: Här är maten som är bra för både hälsan och miljön

5 vanliga livsmedel som är riktiga miljöbovar

Slut på ingredienser? Det här kan du välja istället!

Annons