Makrobiotiskt gör comeback - här är recepten!

Makrobiotisk mat innehåller fullkornsprodukter, säsongens grönsaker, alger och bönor.

 

I sju år var Mayumi Nishimura Madonnas egen makrobiotiska kock. I sin första kokbok på engelska vill hon slå ett slag för den makrobiotiska livsstilen som ger oss vackrare hy, mer energi och ett lugnare sinne.

– Makrobiotisk mat innehåller fullkornsprodukter, säsongens grönsaker, alger och bönor. Att äta makrobiotiskt är en livsstil som innebär att man äter i harmoni med naturen och det gör oss lyckliga och friska, berättar Mayumi Nishimura för Må Bra.

Makrobiotik är en uråldrig japansk livsstil och betyder ”långt liv”. De senaste åren har intresset för maten ökat rejält, inte minst för att Madonna äter makrobiotiskt. Maträtterna är i första hand inspirerade av japansk mat, men i boken finns också pizza och lasagne, men i nyttigare tappning. Matlagningen bygger på några grundläggande riktlinjer. Inget är helt förbjudet. Är man en köttätare får man fortfarande njuta av stek och kyckling  –  så länge man äter det tillsammans med tre gånger så mycket grönsaker.

– Jag rekommenderar att man undviker mjölkprodukter och animaliskt protein eftersom de kan leda till livsstilsjukdomar. Men är du frisk kan de vara en del av din meny ibland, säger Mayumi Nishimura.

Hon föreslår också att man bara använder naturligt behandlade, närodlade och ekologiska produkter.

För den som är nybörjare inleds boken med en 10-dagars introduktion där Mayumi berättar om de olika ingredienserna och det japanska tankesättet.

För att komma igång behövs några enkla köksredskap som  tryckkokare, ångkokare, en mortel, vattenfiltrerare och en mixer.

– Jag ville skriva den här boken för att många fortfarande tror att maten är tråkig och svår att laga. I boken beskriver jag steg för steg hur man tillagar varje rätt. Det finns inga krångliga tekniker bakom något recept, säger Mayumi.

Idag jobbar inte Mayumi längre som Madonnas kock. För några år sen flyttade hon tillbaka till Japan, där hon håller kurser om makrobiotisk matlagning.

– Det var fantastiskt att jobba för Madonna, men det var intensivt. Jag har nått en ålder när jag måste ta hand om mig själv. Men jag åker ofta och hälsar på henne, säger Mayumi.

Vilket recept som är Madonnas favorit kan hon inte svara på.

– Hon gillar alla, skrattar Mayumi.

 

Middag med brunt jasminris och wakame soppa (för 2 pers)

190 g brunt jasminris, sköljt och avrunnet

35 g råa mandlar

Nypa havssalt

360 ml källvatten

Placera alla ingredienser i en tryckkokare och låt koka i ca 30 min. Servera!

 

 

Wakame soppa med ärtskidor och ingefära

14 gram wakameflingor (wakame är en brunalg)

480 ml källvatten

30 g gul lök, skurna till halvmånar

30 g ärtskidor, öppnade med toppen avskurna och skurna på diagonalen

40 g majskorn

10 ml Shoyu, (en japansk soja utan kemiska tillsatser)

2 ml riven ingefära

En handfull koriander

2 vårlökar, skurna tunt på diagonalen

Gör så här:

1. Blötlägg wakamen i 120 ml källvatten i ca 5 minuter. Lyft ur wakamen och lägg åt sidan, men spara vattnet.

2. Häll wakamevattnet i en kastrull och tillsätt 360 ml vatten som får koka på hög värme. Dra ner temperaturen och lägg ner wakamen och löken och låt koka 5 minuter.

3. Lägg i ärtorna, majsen och koka ytterligare 5 minuter. Krydda med shoyun och låt sjuda i ca 2 – 3 minuter. Servera med den rivna ingefäran, koriander och vårlöken.

Vanliga ingredienser i Mayumis kök:

Wakame: Wakame är en ätlig brunalg som är väldigt vanlig i det asiatiska köket. Den används bl.a. i misosoppa och i sallader och är fullproppad av mineraler och vitaminer.

Rättika: Den här långa vita rotfrukten är en stapelvara i det japanska köket och används både rå och tillagad.

Fullkornsprodukter: – Dieten innehåller pasta och bröd så länge det inte är helt vitt berättar Mayumi

Källvatten: Mayumi förespråkar att man använder källvatten till hennes recept eftersom vanligt vatten kan innehålla kemikalier. Men filtrerat vatten går också bra. Filtreringskannor finns att köpa från ca 500 kr.  

 

Det här är makrobiotisk mat:

Makrobiotik är namnet på en gammal läkekonststradition från Japan. I makrobiotiken betonas vikten av att maten vi äter ska harmonisera med människan och hennes miljö. I huvudsak består maten av säd, grönsaker och baljväxter. Fisk och kött är tillåtet i små mängder.

Madonna, Gwyneth Paltrow och Geri Haliwell är anhängare av makrobiotiken.

Boken Mayumis Kitchen finns att köpa på www.cdon.se och www.adlibris.se

 

Foto: Akira Saito, Yuji Uenoyama, Thinkstock

 

 

Utvald läsning