Årets bästa hälsomat: här är vinnarna av MåBra-val 2020

Det finns allt mer hälsosam och miljösmart mat att välja mellan. Här har vi plockat ut 10 favoriter och en uppstickare som vi vill hylla lite extra.

– I årets MåBra-val har vår duktiga jury också tagit hänsyn till produkternas klimat- och miljöpåverkan. En viktig faktor när vi ska prata hållbar hälsa och mat som får oss att må bra på riktigt, säger Jennie Sandberg, chefredaktör.

Här är årets vinnare i MåBra-val 2020:

Nötfria nötter

Tigernuts är årets MåBral-val 2020

Tiger Nuts från Go Nuts är ett spännande och näringsrikt snacksalternativ för den som inte tål nötter (!). Tigernöt, eller jordmandel som den också kallas, är egentligen rotknölar som åts redan på stenåldern. Rik på prebiotiska fibrer och mineraler.
Pris: 95 kr/250 gram.

Nyttig lunchgryta från Spoon

Spoons grytor blev årets MåBra-val 2020

Svårt att hitta en mättande men nyttig lunch? Spoons grytor är så vällagade att du kunde ha lagat dem själv hemma. Alla grytor innehåller någon baljväxt – en råvara som de flesta kanske har svårt att få in tillräckligt av i sin kost. Grytorna finns i flera smaker och även med kyckling.
Pris: 52:95 kr/400 gram.

Vegetarisk proteinkälla!

Nyttig hälsomat! Yosa havrebit är årets MåBra-val 2020

Fazer Yosa havrebit är ännu en växtbaserad proteinkälla men här har man blandat havre och ärtprotein. Stort plus för kombinationen av spannmål och baljväxt. Det gör att man får grunden till ett fullvärdigt protein i en  växtbaserad kost. Kan användas på många sätt – till exempel hyvlas och användas som  ost på mackan, den kan grillas, stekas eller  användas i sallad och såser.
Pris: 29:90 kr/160 gram.

Te som måltidsdryck

We B Tea är årets MåBra-val 2020

We B Tea är ett varm- och kallbryggt te som passar jättebra som måltidsdryck. Också. Att byta ut måltidsdrycker med socker eller sötningsmedel mot antioxidantrikt te är en lysande idé! Det gör gott för både hälsan och miljön. We B Tea är svenskt, ekologiskt och kommer i en burk av återvunnet material.
Pris: 220 kr/100 gram.

Räddade grönsaker – svinnbra!

MåBra-val 2020: Garants smarta soppmixer är en av vinnarna

Att rädda ratade grönsaker minskar berget av matsvinn. Därför applåderar vi Garant soppmixer som är gjorda av delar av grönsaker som annars skulle ha slängts!
Pris: 24:90 kr/350 gram.

Heja hälsosamma havre!

Okivi nordisk mathavre vann MåBra-val i år igen!

Havre är hett! Det är klimatsmart, ofta närproducerat – och det är nyttigt och kalorisnålt. Havre innehåller lösliga fibrer, så kallade betaglukaner, som är bra för magen, tarmen, vårt blodsocker och våra blodfetter. Dessutom är havre naturligt glutenfritt. Servera Okivi svensk fullkornshavre till maten i stället för pasta, ris eller potatis eller använd i sallad, granola, bröd eller bullar.
Pris: 39:90 kr/360 gram.

Närproducerad grillost

Eldost från Gårdsmejerier blev årets MåBra-val 2020

Halloumi har blivit ett populärt alternativ till kött och fisk. Men den traditionella osten från Cypern kan innehålla rester av antibiotika. I Sverige råder hårdare regler kring användningen av antibiotika. Eldost från Svenska Gårdsmejerier tillverkas endast av svensk mjölk från antingen ko, get, får eller buffel, eller en blandning av dem. Eldost tål att upphettas till höga temperaturer utan att smälta och lämpar sig därför att steka, grilla eller fritera.
Pris: Cirka 60 kr/150 gram.

Nyttigt på mackan

BreOliv från Zeta är MåBra-val 2020

Tycker du att den klassiska olivsmaken ibland kan bli för stark? BreOliv Mild är bredbar olivolja i en mildare smak. Det här är inte bara den bästa kända fettkällan på mackan, den kan användas till stekning och bakning också.
Pris: 47:50 kr/200 gram.

Oumph – nu som köttbulle

MåBra-val 2020: Oumphbullar är en av vinnarna

Oumph Balls är vegetariska köttbullar gjorda av sojaprotein – ett bra alternativ för den som vill fortsätta att äta traditionella maträtter, men på ett växtbaserat sätt. Passar fint i en

gräddig sås eller i en tomatbaserad till pasta. Mild och barnvänlig smak.
Pris: 49:90 kr/550 gram.

Äntligen osötad ketchup!

Osötad ketchup från Felix blev årets MåBra-val 2020

Felix osötad ketchup är helt fri från tillsatt socker och sötningsmedel! Tomat är dessutom ett praktexempel på hur vissa råvaror blir nyttigare när de är tillagade än råa. Det gör att vi kan tillgodogöra oss mer av antioxidanten lykopen. Nu kan du äta ketchup med gott samvete!
Pris: 29:95 kr/970 gram.

Fisk på torra land – hedersomnämnande!

Klimatsmart och miljövänligare fisk på land: Gårdsfisk

Hedersomnämnande till Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles på Gårdsfisk. Hållbart odlad svensk fisk med låg miljöpåverkan – det här är definitivt en spännande framtidsprodukt !

Juryn bestod av Nina Jakobson, matredaktör på MåBra, Vivvi Alström, hälsoredaktör på MåBra och Kristina Andersson, näringsfysiolog.

 

Bild: TT/Respektive producent