MåBra-tips för dig som är 30+

01 feb, 2012
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Livet leker, full fart på jobbet och tusen järn i elden. Du är fertil, men redan nu börjar östrogenproduktionen avta. Ta chansen att lägga grunden för ett hälsosamt liv framöver.

Kroppen

Hormonerna spökar
I den här åldern har många pms, premenstruella besvär. Blir du dödligt irriterad, får svullen mage, oemotståndligt sötsug och ömma bröst varje månad veckan före mens så är det sannolikt pms som spökar. 

Tips!

Kör pulshöjande träning minst tre gånger i veckan. Det kan halvera dina pms-besvär.

Mat med mycket B5- och E-vitamin kan lindra ömma bröst och minska svullnad.

När sötsuget slår till som värst, välj mat som reglerar blodsockret, till exempel mandel, nötter, baljväxter, äpple och kanel.

 
Ladda för bebisen
Planerar du, eller är du redan med barn – ät lite extra folsyra som behövs för att fostret ska utvecklas normalt. Undvik också en alltför stor fetträdsla. Kolesterol fungerar som byggstenar för könshormonerna, en för fettsnål diet kan göra det svårt att bli gravid.

Annons

Tips!
Ät protein, animaliskt fett i måttlig mängd, baljväxter, kål, lever, frukt och grönt.

Ät vitaminer med extra folsyra.

Träna bäckenbottenmuskulaturen med knipövningar, gärna redan innan du blir gravid, så minskar risken för inkontinens och läckage vid träning och ansträngning i slutet av graviditeten och under livets lopp.

Se upp med procenten
Kvinnor dricker mer än tidigare, särskilt i åldern 28–38, och fler får alkoholrelaterade besvär. Kvinnor är mycket känsligare för alkohol än män. Många använder alkohol för att stilla stress och ångest, vilket kan fungera för stunden. Men alkohol skapar lätt en ond cirkel som gör ångesten värre. Risken för alkoholberoende är större om man har nära släktingar som är beroende.

Tips:
Visst kan du njuta av ett glas vin eller en drink då och då. Men blir det mer än en och en halv flaska vin i veckan är det dags att se över din konsumtion.

Själen

Stress – på gott och ont
Du är mitt uppe i ditt livs stressigaste fas. Du träffar mannen i ditt liv, gör karriär, renoverar hus och har just fått eller har barn på gång. Stress behövs för att du ska bli ”fit for fight” men kan också bli ett gissel. Vid akut stress stiger halten av stresshormoner för att sjunka när uppgiften är fixad och du varvar ner.

Annons

Men vid långvarig stress bryter hormonerna ner kroppen och du får i stället låg energi och problem med minne, koncentration, humör, immunförsvar och sömn.

Forskning visar också att kvinnor som är mycket stressade i den här åldern har ökad risk att få demens, särskilt alzheimer.

Stress har även negativ påverkan på telomererna, ”svansarna” på våra kromosomer, som avgör hur gamla vi blir. Ju längre, desto längre liv. Enligt ny dna-forskning förkortas telomererna snabbare hos kvinnor som stressar eller lever med stark oro.

Tips:
Skapa balans i livet med mindfulness, yoga eller meditation.

Se till att få i dig magnesium som hjälper kroppen att dämpa stress och oro. Finns i till exempel mjölk, baljväxter, kött, nötter och fullkornsprodukter. Ta gärna ett tillskott av magnesium på 200–500 mg om dagen.

AV: Kristina Rosenberg

Psst, missa inte:

Hudvårdsguide: Nyckelprodukter för 30+

Annons