Livsmedelsverket: Mer kött än så bör du inte äta

Ny forskning, bland annat från World Cancer Research Fund, visar en tydlig koppling mellan köttkonsumtion och ökad risk att drabbas av cancer, särskilt i mage och tarm. I Sverige är änd- och tjocktarmscancer den tredje vanligaste cancerformen, och nu ändrar Livsmedelsverket sina rekommendationer.

– Det är tyvärr ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark och risken att drabbas av den här typen av cancer. Vårt råd är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Idag äter nästan 72 procent av landets män och nästan varannan kvinna i Sverige mer än det.

Chark är värst

Rent kött är bättre än processat, menar experterna. Enligt de nya rekommendationerna bör vi därför vara försiktiga med korv, bacon och andra charketurier.

Det är ännu oklart varför rött kött kan kopplas till en ökad risk för cancer. Det är troligen flera faktorer som samverkar, bland annat tror man att järnet i köttet, fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus kan ha en inverkan.

Rött kött innefattar kött från nöt, gris, lamm och vilt och med charkprodukter menas rökt kött eller kött behandlas med nitrit eller andra konserveringsmedel. 500 gram tillagat kött räcker ungefär till tre normalstora måltider.

Utvald läsning