Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Lista: Så mycket socker innehåller frukten

10 mar, 2017 
Frukt är godis – så här mycket socker innehåller den.
"Frukt är godis". Tandläkarens klassiska affisch talar sanning, så här mycket socker innehåller våra vanligaste bär och frukter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
3 ROSA SOMMARDRINKARBrand logo
3 ROSA SOMMARDRINKAR

Att äta frukt och grönt dagligen är ett vanligt hälsoråd. Och visst behöver vi vitaminerna, fibrerna och alla härliga antioxidanter! Men, det är skillnad på äpplen och päron – MåBra hjälper dig göra rätta valet i fruktskålen. Här är sockermängden i svenskarnas favoritfrukter.

Psst! Ät gärna din frukt i samband med en måltid, så undviker du onödiga påfrestningar för blodsockret och tänderna. Det vinner både tandläkarräkningen och vågen på i längden!

Sockerlistan – sockermängd per 100 gram:

1. Grön vindruva: 15,9 g

2. Banan: 13,9 g

3. Mango: 13,8 g

4. Blå vindruva: 11,7 g

5. Bigarrå: 11,3 g

6. Äpple: 10,6 g

7. Kiwi: 10,3 g

8. Ananas: 10,1 g

9. Plommon: 9,1 g

10. Päron: 8,8 g

11. Klementin: 8,7 g

12.Vattenmelon: 7,6 g

Annons

13. Persika: 7,6 g

14. Blåbär: 7,5 g

15. Apelsin: 7,2 g

16. Grapefrukt: 6,8 g

17. Björnbär: 6,4 g

18. Jordgubbar: 6,6 g

19. Honungsmelon: 5,6 g

20. Hallon: 3,2 g

Fler osötade fakta om socker

I Sverige äter vi mindre tillsatt socker än i USA, snittkonsumtionen ligger kring 10% av energiintaget. Det motsvarar i genomsnitt 47 gram socker om dagen, skriver SvD. Men enligt samma källa ligger många svenskar högre i sitt intag och därmed i en grupp där risken för att dö i hjärtsjukdom är förhöjd med en tredjedel.

Enligt nordiska näringsrekommendationer bör det tillsatta sockret stå för mindre än 10 procent av det totala energiintaget. Den som håller sig under den nivån har ingen ökad risk för hjärtsjukdom enligt en ny studie.

Smaksatt yoghurt med ”fel flingor”, några glas juice och en marmeladmacka. Redan vid frukost kan du ha snuddad vid hela det rekommenderade dagsintaget av socker. Läs mer via länktipsen nedan!

Annons

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

Svenskarnas sockerkonsumtion placerar oss i riskzonen för att drabbas av dödlig hjärtsjukdom, visar en färsk studie. Ligger du i riskzonen? Kolla här!

Läs mer här: Nya sockerlarmet – är du i riskzonen?

Här hittar du sockerbovarna!

Får du i dig mer än 47 gram (cirka 15 sockerbitar) socker per dag? Kolla vår lista över livsmedlen med dolt socker för att få en snabb uppskattning!

Läs mer här: Lista: Så mycket socker innehåller maten

Läskig läsk

En läskburk om dagen kan kopplas till ökad risk för hjärtsjukdom. En vanlig läsk innehåller cirka 35 gram socker och kan enligt forskarna öka risken för hjärtdödlighet med en tredjedel oavsett det totala kaloriintaget.

Läs mer här: Läsk-igt: Så sjuka kan vi bli av bubblorna!

Därför blir vi sjuka av socker

Kakorna, godiset och glassen kan leda till såväl inflammatoriska sjukdomar som hjärtproblem. Här förklarar experten hur det hänger ihop!

Läs mer här: Experten: Därför blir vi sjuka av socker

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons