Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Lista: Här är ogräsen som är bra för din hälsa

27 maj, 2016 
Tusensköna, brännässla, kirskål... Just nu är naturen full av ätbara och drickbara "grönsaker"! Och det bästa är att det är närodlat, nyttigt och klimatsmart.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Björkblad

Vill du ha en C-vitaminkick? Då är björkblad något för dig. Nyss utslagna björkblad kan användas i sallad eller pajer. De kan också torkas till ett te.

Rölleka

Har tidigare använts som en ölkrydda och som gurgelvatten mot tandvärk. De färska bladen kan användas i sallader och blommorna, som är peppriga och påminner om rucola, passar bra som krydda i matlagning eller i en pesto. Rölleka innehåller salicylsyra, det är alltså ingen slump att den anses smärtstillande och febernedsättande!

Läs även: Senaste hälsotrenden: Är du redo att sätta tänderna i insekter?

Nässla

Späda nässelblad anses vara mest näringsrika och smakliga. De tidigaste är också rika på C-vitamin. Använd dem i stället för spenat i till exempel paj eller koka en järnrik nässelsoppa! Ett annat tips är att torka dem och smula ner i müsli.

Tusensköna

Lägg blommorna i en sallad – de är inte bara dekorativa, de ger den även en lätt pepprig smak. Inom folkmedicinen har de använts mot bland annat hosta och feber.

Läs även: Supermaten som gör dig mätt, frisk och slank

Kirskål

Har en lätt smak av kål och kan användas både i sallader, soppor, gröna smoothies och pajer. Den är minst besk på våren men går att äta senare också. Anses allmänt stärkande och renande. Bra att frysa in!

Ringblomma

De färgglada bladen på blomman är fina att blanda i ris eller sallad. Inom folkmedicinen är ringblomman känd för sin antiinflammatoriska och smärtlindrande verkan.

Källor: skogsskafferiet.se, Nya nordiska köket, odla.nu

Annons