Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Laga lyxig mat – av resterna från påskbordet

15 apr, 2019 UPPDATERAD 03 apr, 2023
AvAnna-Lena Pettersson
Quesadillas, sillmackor, lemoncurd tårta
Kasta ingen mat som blir över från buffébordet – laga ny mat av den och minska matsvinnet. Kanske hittar du några nya favoriträtter bland de som vi tipsar om här, eller vad sägs om pizza bianco, smörrebröd och tårta med lemoncurd.
Annons

Bara för att det blir mat över när man har haft fest betyder det ju inte automatiskt att man slänger en massa mat. Eller hur? Att använda resterna är både ekonomiskt, miljösmart – och gott! Påsken, som ofta förknippas med buffé, är en av dessa högtider där många köper mer mat än vi äter upp och då vi står med kylen full av små plastbyttor med rester.

Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bortBrand logo
Matsvinn: Här är resterna som flest slänger bort

Minska matsvinnet i påsk – 7 tips

Matkreatören Sara Ekman som är receptansvarig på CityGross har därför snott ihop några tips på hur du kan fortsätta att laga lyxig mat på dina rester från buffébordet.

– Det gäller att vara kreativ och våga tänka annorlunda för att spara på såväl miljö som plånbok, säger hon.

Här är hennes bästa knep.

1. Stoppa äggen i frysen

Har du någonsin undrat om det går att frysa råa ägg? Inga problem! Men du måste ta dem ur skalet först. Råa frysta äggulor kan tinas och användas till en majonnäs eller en god bearnaisesås. Frysta äggvitor till glass eller maräng. Antingen kan du frysa äggulorna och äggvitorna en och en eller räkna och väga äggulor och äggvitor innan du lägger dem i frysen så att du vet hur många du har i frysen och hur mycket du ska ta fram.

Annons

2. Bena ur kycklingen och njut

Det blir allt vanligare att servera en hel kyckling under påskmiddagen. Bena ur det som blir över och frys in köttet eller använd det till exempelvis quesadillas (se nedan). Hållbarheten är ungefär tre månader i frysen. Skrovet bör frysas separat, men kan sedan tas upp och användas för att koka en ljuvlig buljong.

3. Pizza på menyn

Våren är primörernas årstid och många serverar vi under påsk. Gör en pizza bianco – en pizza utan tomatsås. Bred på ett lager av gräddfil eller crème fraiche som blivit över från påsk. Strö över sparris, rädisor och avsluta med en toppning av skivad kokt potatis. En superlyxig pizza!

4. Vårens krispigaste potatis

Blev det kokt potatis över? Krossa potatisen med en gaffel och lägg på en plåt. Ringla över valfri olja och grilla i ugnen tills potatisen blir krispig och får en fin färg. Extra lyxigt blir det om du river över en smakrik ost. Perfekt tillbehör till grillat!

Annons

5. Lemoncurd till syrlig tårta

Ägg som aldrig blev kokta är perfekt att använda för att göra en egen lemomcurd med citron. Den syrliga krämen passar extra bra till vårens fräscha tårtor!

6. Sno ihop trendiga smörrebröd

Danska smörrebröd är en perfekt rätt om man har lite smårester över från en buffé. Servera till exempel smörrebröd med kall potatis och en sallad gjord på kokta ägg, dill och gräddfil.

7. Quesadilla-fredag!

En riktigt god quesadilla blir det av två tortilliabröd som fylls med potatis, kyckling och gräddfil. Stek på medeltemperatur i en torr stekpanna och servera med en god sallad till.

Foto: TT

Annons