Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Kräftsäsong: Så nyttiga är de - och så gör du smaksuccé på skivan!

11 aug, 2016 
Dags för kräftkalas – här har vi samlat våra bästa recept för kräftskivan och massa fakta om de röda godingarna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svenskarna äter i genomsnitt 1/2 kilo av de röda skaldjuren per person och år – och de flesta mumsar vi i oss under månens sken i augusti. Varför just augusti är kräftornas månad beror på en gammal fiskeregel, eftersom det rådde brist på kräftor fick de endast fiskas under en begränsad period. Lokala variationer fanns, men oftast hade kräftsäsongen sin premiär första onsdagen i augusti.

Trots att de nationella fiskerestriktionerna sedan länge är upphävda lever traditionen kvar, och de flesta av oss inväntar sommarens sista månad innan vi kallar till kräftskiva.

Gott – och nyttigt!

Precis som övriga skaldjur har kräftor en rad hälsofördelar innanför skalet. De är fettsnåla, proteinrika och innehåller mineraler som kalium, kalcium, magnesium och selen.  De skyddar bland annat kroppen mot alzheimer, stroke, cancer, astma och hjärt- kärlsjukdom.

Färska eller frysta?

Frysdiskarna är proppfulla av kräftor så här års och de är betydligt billigare än ofrysta alternativ. För att få bästa smak på kräftorna bör du låta dem tina långsamt, gärna minst två dygn i kylskåp. Då hinner de ta till sig smak från den omgivande lagen ordentligt.

Annons

Tycker du att det fattas smak kan du också koka en ny lag och låta kräftorna dra över natten.

Färska kräftor hittar du i fiskdisken. Både smak och utseende skiljer signal- eller flodkräftor från saltvattenskräftorna, där de försnämnda hittas i insjöar medan saltvattensvarianterna fiskas i havet. Vilken du själv föredrar är helt enkelt en smaksak!

 

Våra bästa recept för en lyckad kräftskiva!

Förutom kräftorna är en matig paj, en fräsch sallad och en smarrig dessert måsten på bordet under kalaset. Här har vi samlat våra bästa recept!

Läs mer: Våra bästa recept för en lyckad kräftskiva!

 

FLER RECEPT:

10 läckra recept med kräftor

krafta

De röda delikatesserna behöver heller inte ätas dillkokta på kräftskive-vis. Klicka på länken nedan för att inspireras av fler sätt att äta kräftor på!

Läs mer: 10 läckra recept med kräftor

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons