Kaffe på maten? Läs det här först!

När vissa matprodukter kombineras med varandra kan resultatet bli dubbelt upp i näringsupptag. Men det kan också vara tvärtom: Om man kombinerar ”fel” livsmedel kan de slå ut varandra eller förstärka den onyttiga effekten.

En ny studie visar att kaffe, som i vanliga fall är rena rama hälsodrycken, höjer blodsockret efter en fet måltid till samma nivåer som hos en person med diabetes. Att skölja ner en brakmiddag med kaffe gör alltså frossan värre.

Detta för att koffein i kombination med mättat fett försämrar förmågan att rensa socker ur blodet, skriver tidskriften Journal of Nutrition. I studien såg man att blodsockret höjdes med 65 procent om man drack kaffe efter en fet måltid.

Man såg också att effekten satt kvar i timmar efter att man ätit en måltid med mycket fett. Forskarna menar därför att personer som riskerar att utveckla diabetes typ 2 bör dra ner på mättat fett och koffein.

Koffeinfritt kaffe tycks däremot inte höja blodsockret.

Tips:

Dra ner på mättat fett, som finns i kött, chark, helfabrikat och snabbmat. Eller drick koffeinfritt kaffe timmarna efter en fet måltid.

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Utvald läsning