Hur länge håller ett ägg?

Det är inte lätt att ha koll på allt som vi stoppar in i kylskåpet. Ibland händer det att vissa matvaror blir bortglömda, speciellt när de ligger intryckta på nedersta hyllan. En av dem är äggkartongen. Så, hur länge håller sig ett ägg egentligen?

På förpackningen står det att äggen gick ut för en vecka sedan. Bör jag kasta dem då?

– Har du haft äggen i kylskåpet behöver du inte vara orolig, då håller dem i ett par månader. Om du fortfarande är nervös för att de ska vara dåliga kan du knäcka ett av äggen i ett glas. Luktar de illa? Om inte är det bara att börja baka, säger Axel Lagerfelt, ordförande för Svenska ägg.

Recept: Superkanelbullen

Men varför har äggen ett hållbarhetsdatum på bara 28 dagar då?

– Tänk dig ett varmt rum i Spanien. Där kan äggen ligga framme i 28 dagar innan man måste kasta dem. För oss här i Sverige kan vi ha äggen i rumstemperatur i ytterligare en vecka, minst.

– Datumet som står på kartongen är ett EU-beslut som framtaget utifrån de sämsta förutsättningarna. Därför behöver vi inte vara oroliga om ägget har legat i kylskåpet längre än vad som står på bäst före datumet.

Recept: Äggröra med sting.

Längst hållbarhet

Bästa är om du förvarar dina ägg i kylskåpet med den spetsiga sidan nedåt, då kan du räkna med att de håller sig färska i 2 månader.

Kolla gulan

Ett färskt ägg har en hög toppig på sin gula medan ett äldre ägg har en plattare gula. Men, så länge det luktar okej går det att äta!

Vattentestet

Om du inte vill kläcka äggen kan du göra vattentestet. Släpp ett ägg i en bunke med vatten och se om det flyter eller ej.

Ägget sjunker: Bara att äta, då är nämligen ägget som färskast!

Lättar från botten: Lugnt, då är ägg bara en vecka gammalt.

Flyter upp till ytan: Nu bör du knäcka ägget för att lukta. Bara för att det flyter betyder det inte att det är dåligt, men det kan vara bra att dubbelkolla innan du knäcker ner dem i pannkakssmeten.

Recept: Ugnspannkaka med pizzasmak

 

Klicka här om du vill du se Granngårdens filmsnutt om okokta och ruttna ägg!

 

bästföre ägg

 

 

Källa: Svenska ägg och Konsumentföreningen Stockholm

 

Utvald läsning