Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Hur grillar man lax och fisk på bästa sätt? Här är knepen!

24 jun, 2020 
En bit lax är perfekt en varm sommarkväll – och varför inte laga den på grillen? Här är några tips för att lyckas utan att fisken faller sönder eller blir torr!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När sommaren gör entré och grillen åker fram är det ofta en köttbit, burgare eller korv som får ta plats på gallret. Men ibland vill man ha en bit fisk. Lax är svenskarnas favoritfisk i alla kategorier – även när det kommer till grillat – men det kan vara svårt att få fisken att hålla ihop alla gånger. Här är en guide med användbara tips när du ska grilla lax – eller annan fisk för den delen.

Hur grillar man lax?

Köp helst färsk lax om du ska grilla – den brukar hålla ihop bättre på grillen. Att köpa filébitar med skinn är också ett bra tips, då skinnet hjälper fisken att hålla ihop.

Börja med att pensla rumstempererad lax med vegetabilisk olja på båda sidor och krydda efter smak. Gör helst detta precis innan du lägger fisken på grillen. Vegetabilisk olja är att föredra för att den tål högre temperaturer.

Placera laxskinnet nedåt mot kanten av grillen, bort från huvudvärmen. Grilla i 7-8 minuter tills laxen är ogenomskinlig halvvägs upp. Vänd laxen och grilla i ytterligare 3-4 minuter tills den är helt ogenomskinlig. Om du har en termometer bör innertemperaturen vara 50-55 grader i den tjockaste delen.

Annons

När du väl lagt fisken på grillen – låt den vara, håll inte på att skyffla runt eller peta på den. Genom att låta den bli svedd där den nuddar gallret bli det lättare att få loss biten när den är klar.

Ha gärna en bred grillspade till hands när du ska vända på laxen, eller för all del grilla hela biten i ett grillhalster för att underlätta.

Lax i foliepaket på grill

Lax i folie

Du kan också tillaga lax, torsk eller annan fisk på grillen genom att lägga den i foliepaket. På så  sätt minska risken att fisken faller sönder och ner genom gallret, och du behåller saftigheten på ett annat sätt.

I paketet kan du även lägga kryddor, som färsk citron, dill, purjolök, persilja eller gräslök. Du kan också laga en hel måltid i paketet, genom att lägga i delad färskpotatis, sparris, fänkål etc. Det finns mycket gott att hitta på!

Grilla laxburgare

Du kan också slänga ner laxen i en mixer ihop med lite gul lök, ett ägg och kryddor som ingefära, vitlök och chili. Forma röran till burgare. Vänd burgarna i ströbröd och grilla dem i halster för att de inte ska gå sönder på grillen.

Källa: HelloFresh, Professional secrets, ICA, MåBra   Foto: TT

Läs mer:

Laxen – en superfisk eller hälsofara?

Laga lax – 25 härliga och nyttiga recept

Ny studie: Barn som äter fisk sover bättre – och blir smartare

Annons