Har maten börjat mögla? De här livsmedlen kan du rädda!

29 maj, 2020
Hur sjuk blir man av att äta en möglig macka? Och vilken mat kan man rädda och vilken bör slängas? Här är några användbara fakta kring mögel och mat!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du har säkert också varit med om att du förebett frukosten och tagit upp en skiva av limpan för att bre den – och sett grönblå, luddiga fläckar som genast frammanar dina kräkreflexer?

Många av oss har fått lära oss att vi genast ska kasta ut mat som börjat mögla – men samtidigt finns en del som rycker på axlarna och obrytt skär bort luddet och tuggar vidare.

Men vad gäller egentligen? Hur farligt är det för oss att äta mögel, och finns det någon mat man kan rädda?

Möglig mat sällan farlig

Enligt Rudolph Bedford, läkare och gastroenterolog vid Providence Saint John’s hälsocenter i Santa Monica, USA, är det mycket liten risk att du blir sjuk av att någon enstaka gång få i dig lite mögel via maten. Även om mögel kan innehålla giftiga ämnen, mykotoxiner, och kan göra oss sjuka så händer det väldigt sällan. Det finns också många olika sorters mögel, varav vissa till och med är önskvärda – som på brieost, i gorgonzola eller på många typer av salami och skinkor.

Annons

Men det som oönskat ploppar upp på dina grönsaker, frukter och bröd är inte lika härligt. Däremot menar Bedford att våra magar är väldigt bra på att ta hand om dessa giftsvampar, och precis som många andra bakterier vi får i oss dör de innan de går ut i kroppen.

Men i vissa fall kan man bli allvarligt sjuk av mögel i livsmedel – framför allt om man har en allergi mot det, om man har nedsatt immunförsvar eller om man utsätts för möglet under väldigt lång tid. För att långvariga effekter av mögelgifter ska uppstå krävs att man exponeras för mögelgifter i låga halter under flera år.

De vanligaste symtomen på akut mögelförgiftning är illamående och kräkningar, och du bör kontakta läkare. Problemen som kan uppstå på sikt av långvarig utsatthet kan vara lever- och njurskador eller cancer.

I Sverige är det väldigt ovanligt att maten innehåller så höga halter mögelgifter att vi blir akut sjuka efter ett enstaka misstag med några mögliga brödskivor.

Annons

Skära bort mögel på mat

Mögel är ofta mer än det vi kan se på ytan. De har också ”rötter” som kan gå djupt in i livsmedlet, och som du inte kan se med blotta ögat. Dessa rötter tränger lättare fram i mjuk eller flytande mat som sylt och färskost, och även de kan sprida mykotoxiner.

Här är några tips från Livsmedelsverket på hur du bör hantera mögel på några vanliga livsmedel vi har hemma.

Mögliga livsmedel som kan räddas

Livsmedelsverkets råd är att inte äta mögliga livsmedel – men det finns vissa undantag. Dessa livsmedel kan du äta även om de har börjat mögla. Gör så här!

Äpplen

Om mögelangreppet inte är mer än två centimeter i diameter så går det bra att äta äpplet – om du först skär bort angreppet. Ha minst två centimeters marginal från den mögelangripna delen.

Obs: Om mögel bildats i annan frukt än äpplen kan mögelgifter spridas i hela frukten oavsett mögelangreppets storlek. Därför bör du slänga annan möglig frukt!

Annons

Sylt och mos

Sylt och mos där man tillsatt minst 500 gram socker per kg bär eller mos (33 gram per 100 gram färdig sylt eller mos) går att äta om du först tar bort mögelskiktet med ungefär två centimeters marginal. Kasta möglig sylt eller mos med mindre mängd tillsatt socker.

Hårdost

Osten går att äta efter att du skurit bort mögelfläckar och ytterligare minst två centimeter runt det angripna stället.

Nötter

Sortera alltid bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eftersom de kan innehålla mögelgifter. Resterande nötter kan ätas. Dela paranötter innan de äts. Paranötter är ofta mögliga i mitten och det syns inte på utsidan.

Mat du bör slänga – eller skydda från mögel

Här är livsmedel du inte ska spara eller försöka rädda om du har upptäckt mögel på dem. Istället får du tips för hur du undviker att mögel bildas, och därmed slipper att slänga mat i onödan.

Bröd

Dela upp brödlimpan i mindre förpackningar och frys in det så möglar det inte. Mögelgifter kan spridas i mögligt bröd eftersom mögelsvampens rötter, eller hyftrådar som de heter, lätt kan växa in i det porösa brödet.

Annons

Bär

Undvik mögel genom att antingen korttidsförvara bären så svalt som möjligt eller långtidsförvara dem i frys.

Frukt

Hantera frukt varsamt så att det inte uppstår sårytor på skalet där mögelsvampar kan få fäste. Förvara frukt så svalt som möjligt utan att den fryser eller köldskadas.

Saft

Använd endast bär som ser friska ut till saft. Förebygg att mögel bildas genom att vid tillverkningen använda rena, gärna upphettade kärl och skruva på locket/ korken direkt efter påfyllningen.  En kombination av socker och konserveringsmedel fördröjer mögelangrepp. Du kan också frysa in saften och ta upp små portioner åt gången.

När det väl bildats mögel i saften kan mögelgifter spridas i hela saftflaskan.

Sylt och mos

Använd endast bär och frukt som ser friska ut till sylt och mos. Undvik mögel genom att frysa in sylt eller mos som har mindre sockermängder än 500 gram socker per kg bär eller mos.

Källa: Livsmedelsverket, Health   Foto: TT

Läs mer:

Mammans upptäckt: Tuggleksaken var täckt av mögel!

Smarta knepen: Så håller du bären fräscha längre

Det här ska du INTE äta efter bäst före-datum

Annons