Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Har du testat nya hälsotrenden – svampkaffe?

31 jan, 2017 
Svampkaffe
Svamp och kaffe ihop – kan det vara nya hälsotrenden? På Instagram verkar det så, men vi är skeptiska.
Annons

Kanske är det lite tidigt att kalla det en trend, men på Instagram har svampkaffet tagit över. Enligt företaget som säljer kaffet, Four Stigmatic, är det ”världens nyttigaste kaffe”. Vi ställer oss tveksamma till det påståendet.

 

Det de har gjort är att tillsätta svampextrakt till centralamerikanska Arabica-bönor, så det är verkligen bara svamp och kaffe. Det låter i våra öron som en otippad och möjligtvis tveksam smakkombination, men enligt användare på Instagram blir det gott så länge man tillsätter kakaopulver, kokosolja och smör. Vilket plötsligt gör det till ett mycket större projekt än att bara ta en kopp kaffe.

Kaffe i sig är ju redan en guldklimp för hälsan, som sägs vara bra mot hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, stroke, depression med mer.

Läs mer om kaffets positiva hälsoeffekter här: 6 anledningar att ta en kopp kaffe

Vill du däremot testa och se om svampkaffet kan boosta din hälsa det lilla extra, som företaget påstår, så är det fritt fram att testa.

Annons

Svamp är väl ur hälsosynpunkt mest känt för att innehålla mycket protein, något som nog inte följer med i svampextraktet. beroende på vilken svamp du äter kan det också vara en källa till D-vitamin, fibrer och vissa mineraler. Enligt Livsmedelsverket kan stora mängder champinjoner vara cancerframkallande – men inte heller det behöver du oroa dig för när det gäller kaffet.

Vi föreslår att du fortsätter dricka ditt kaffe som vanligt tills svampkaffet fått sina effekter bevisade, och att du istället satsar på att slänga i några svampar i matlagningen.

Källa: Elite Daily, Livsmedelsverket

Foto: Instagram

 

Ny studie: Kaffe kan motverka depression

Kaffe kan ge PMS

Läs också: Ny studie: Kaffe kan motverka depression

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons