Tappa kilon utan träning: Här är hemliga ingrediensen

Om du lägger till bönor, linser eller kikärtor till din dagliga kost kan du maximera din viktnedgång. Det visar en studie som nyligen publicerades i American Journal of Clinical Nutrition.

Fler än 900 personer i 20 kliniska undersökningar analyserades i denna stora meta-studie. Deltagarna som åt 1,7 dl baljfrukter om dagen tappade i genomsnitt 0,34 kg – utan att träna eller i övrigt förändra sin kost.

Läs också: Bränn fett med ny svensk supermetod!

De fettsnåla baljfrukter innehåller proteiner, fibrer och långsamma kolhydrater och tillsammans skapar denna treenighet en förbättrad matsmältning och längre mättnadskänsla som i sin tur leder till en naturlig viktnedgång.

Fibrerna i baljfrukterna kan dessutom förhindra att din kropp tar upp överflödiga kalorier och de innehåller järn, zink och B-vitamin.

Det är inte bara forskarna bakom studien som är rörande överens om hälsofördelarna med baljfrukter. FN har nämligen utnämnt 2016 till det internationella året för baljfrukter för att belysa just fördelarna kring livsmedlet – inte minst för att det kan mätta många människor i världen och är hållbart.

Ännu en stor fördel är att tidigare forskning har visat att bönor har varit en nyckelingrediens för människor som har levt till att bli över 100 år.

Läs också: Bli mättare och lättare med MåBra:s veckomeny

Källor: American Journal of Clinical NutritionVice

Utvald läsning