Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

5 hälsoskäl att skåla i Champagne!

12 jan, 2016 
AvMikaela Råberg
Champagne dricks ofta på nyår och när vi vill fira något, men det finns ingen anledning att vänta med bubblet tills det vankas fest. Faktum är att det finns många fördelar med att byta ut vinet mot skumpa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om det är någon dryck som förknippas med härligheter så är det champagne. Förutom den höga festlighetsfaktorn har forskare kommit fram till att den bubbliga drycken har många fina hälsoegenskaper. I vanlig ordning är det sunt förnuft som gäller, dricker du för mycket väger de negativa konsekvenserna snabbt över!

Därför kan skumpan vara bra för dig:

1. Färre kalorier än vin

Är du sugen på ett glas alkoholhaltig dryck till maten är champagne ett bättre val än både rött och vitt vin. Ett standardglas innehåller runt 80 kalorier medan de flesta viner ligger på upp till 120 kalorier per glas. Väljer du dessutom en extra torr champagnesort kan du komma ner till 65 kalorier. Utöver det är champagne dessutom en utsökt måltidsdryck.

2. Bubblorna gör att du dricker mindre!

Är det kaloriintaget som är ditt huvudbry kan du också glädjas av att champagne fungerar mer tillfredställande än vin. Det har nämligen visat sig att bubblorna gör att vi dricker långsammare och håller oss nöjda längre, vilket bidrar till att vi inte känner samma behov av att dricka mycket.

Annons

3. Du får bättre minne

En ny studie utförd av University of Reading har visat att ett till två glas champagne i veckan kan motverka åldersrelaterad minnesförlust. Champagnens blå druvor Pinot Noir och Pinot Meunier skyddar även hjärnan från sjukdomar som demens och Alzheimers. Detta gäller givetvis måttlig konsumtion, att dricka stora mängder alkohol är knappast känt för att boosta minnesförmågan, snarare tvärtom…

LÄS OCKSÅ: Är du en riskbrukare – få koll på alkoholintaget i sommar!

4. Friskare hjärta

Att rött vin är bra för hjärtat har vi hört förut, men det stämmer också in på Champagne. Även här kan vi tacka de blå druvorna som ger oss antioxidanter, som i sin tur motverkar skador i blodkärlen, reducerar dåligt kolesterol och kan förhindra blodpropp.

5. Du blir gladare

Champagne innehåller en mängd nödvändiga mineraler så som magnesium, zink, kalium och litium, som är en naturlig humörregulator. Lite champagne kan alltså hjälpa till att stabilisera ditt humör.

Fler anledningar att skåla för:

Champagne kan förebygga hjärtproblem.

Champagne kan förbättra ditt minne och förebygga demens. Detta enligt en ny studie från University of Reading i Storbritannien.

Läs mer här: Drick Champagne och förbättra minnet

De exklusiva bubblorna kan också vara bra för hjärthälsan, visar en tidigare studie från samma universitet. Där stannar inte hälsovinsten vid de dyra flaskorna – även billiga mousserande viner hade samma bonus!

Läs mer här: Champagne är bra för hjärtat

 

AV: Mikaela Råberg & Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons