Är det nyttigt att dricka gurkvatten?

kvinna dricker gurkvatten

Vatten. Vi vuxna består till cirka 60 procent av det och är beroende av att få i oss det för att kroppen ska må bra. Hur mycket vatten vi egentligen behöver dricka varje dag diskuteras däremot ofta.

Se även: 4 myter och fakta om vatten som du bör ha koll på

4 myter och fakta om vatten du borde veta om
1:26

Efter reklamen: 4 myter och fakta om vatten du borde veta om

(1:26)

Slå på ljud

Att dricka vatten hjälper bland annat kroppen att transportera proteiner, kolhydrater och livsnödvändiga ämnen i kroppen. Vatten rensar ut slaggprodukter vi inte behöver, och hjälper oss också reglera kroppstemperaturen.

Dricker du för mycket vatten? Agnes Wold reder ut vanliga myten

Gurkvatten är trendigt, men är det nyttigare?

För en del är det lätt att få i sig tillräckligt med vatten, för andra kan det krävas både påminnelser och varierade smaker för att man ska kunna dricka så mycket man behöver.

Ett populärt sådant sätt att variera smaken på sitt vatten är gurkvatten. Men är det också nyttigare att dricka gurkvatten än vanligare vatten?

Gurka innehåller till cirka 95 procent av vatten, så att äta gurka kan i sig hjälpa till med vätskebalansen. Men att dricka vatten med gurka, för vätskebalansens skull, gör kanske ingen skillnad mot att dricka vanligt vatten …

gurkvatten

Vill du få i dig nyttigheterna i gurkan – ät gärna upp den efter att den gett smak åt vattnet du dricker.

Gurka innehåller ämnen som är bra för kroppen

Gurka innehåller bland annat antioxidanter, fibrer, kalcium, zink, järn, vitamin K och fosfor. Men vill man vara säker på att få i sig de här nyttigheter så är det bättre att äta upp gurkan du har i vattnet.

För att sammanfatta så kan vi alltså konstatera att gurka är något man kan ha i sitt vatten om man tycker att det här gott att dricka gurkvatten. Men vill man åt nyttigheterna i gurka kan det vara bättre att äta den.

Skulle det vara så att man byter ut till exempel juice eller läsk mot att dricka gurkvatten så kan det också vara en hälsovinst. Då man på så sätt drar ner på onödigt socker.

Är det bra eller dåligt att dricka bubbelvatten?

Kom ihåg att skölja gurkan först

Kom alltid ihåg att skölja rent gurkan ordentligt innan du skivar den och lägger i vattnet. Eller innan du äter den. Men ät gurkan med skalet på för att få i dig alla nyttigheter.

Källa: Livsmedelsverket Foto: TT

Utvald läsning