Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Är det nyttigt att dricka gurkvatten?

08 aug, 2022 
kvinna dricker gurkvatten
Att smaksätta sitt vatten med gurka har blivit en stor trend, men är det nyttigare att dricka gurkvatten än vanligt vatten?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vatten. Vi vuxna består till cirka 60 procent av det och är beroende av att få i oss det för att kroppen ska må bra. Hur mycket vatten vi egentligen behöver dricka varje dag, om vi dricker för lite eller om vi dricker för mycket diskuteras däremot ofta.

Se även: 4 myter och fakta om vatten som du bör ha koll på

4 myter och fakta om vatten du borde veta omBrand logo
4 myter och fakta om vatten du borde veta om

Att dricka vatten hjälper bland annat kroppen att transportera proteiner, kolhydrater och livsnödvändiga ämnen i kroppen. Vatten rensar ut slaggprodukter vi inte behöver, och hjälper oss också reglera kroppstemperaturen.

Är det nyttigt att dricka gurkvatten?

För en del är det lätt att få i sig tillräckligt med vatten, för andra kan det krävas både påminnelser och varierade smaker för att man ska kunna dricka så mycket man behöver.

Annons

Ett populärt sådant sätt att variera smaken på sitt vatten är gurkvatten. Men är det också nyttigare att dricka gurkvatten än vanligare vatten?

Hur många procent vatten innehåller gurka?

Gurka innehåller till cirka 95 procent av vatten, så att äta gurka kan i sig hjälpa till med vätskebalansen. Men att dricka vatten med gurka, för vätskebalansens skull, gör kanske ingen skillnad mot att dricka vanligt vatten …

gurkvatten
Vill du få i dig nyttigheterna i gurkan – ät gärna upp den efter att den gett smak åt vattnet du dricker.

Gurka innehåller ämnen som är bra för kroppen

Gurka innehåller bland annat antioxidanter, fibrer, kalcium, zink, järn, vitamin K och fosfor. Men vill man vara säker på att få i sig de här nyttigheter så är det bättre att äta upp gurkan du har i vattnet.

För att sammanfatta så kan vi alltså konstatera att gurka är något man kan ha i sitt vatten om man tycker att det här gott att dricka gurkvatten. Men vill man åt nyttigheterna i gurka kan det vara bättre att äta den.

Skulle det vara så att man byter ut till exempel juice eller läsk mot att dricka gurkvatten så kan det också vara en hälsovinst. Då man på så sätt drar ner på onödigt socker.

Kom ihåg att skölja gurkan först

Kom alltid ihåg att skölja rent gurkan ordentligt innan du skivar den och lägger i vattnet. Eller innan du äter den. Men ät gurkan med skalet på för att få i dig alla nyttigheter.

Annons