Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Gott & nyttigt - det visste du inte om popcorn!

12 aug, 2014 
Nya studier visar att popcorn är nyttigare än vi någonsin anat...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En näve popcorn kan ge lika mycket nyttigheter som frukt, visar ny forskning

Hur man poppar dem spelar ingen roll. Man kan göra det själv, slänga in en påse i mikron eller köpa färdigpoppat. Resultatet är detsamma: de innehåller mängder av nyttiga ämnen.

Popcorn innehåller 100 procent fullkorn som är så gott som obearbetat. En normal portion till fredagsmyset eller favoritfilmen kan ge upp till 70 procent av det dagliga rekommenderade intaget av fullkorn.

En portion popcorn ger en stor mängd antioxidanter, som motverkar skadliga så kallade fria radikaler. Det handlar framför allt om polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och motverkar vissa cancertyper. En normal portion kan enligt forskare innehålla mellan 240 och 360 milligram polyfenoler (beroende på fabrikat). Och det här är upp till dubbelt så mycket som annars så nyttiga frukter och grönsaker kan erbjuda.

Nyttigast är de bruna skalbitarna som har den högsta koncentrationen, runt 90 procent, av antioxidanter och fibrer. Den vita fluffiga delen innehåller mindre mängder nyttigheter.

Annons

Popcorn är ett fiberrikt och kalorisnålt snacks. Men – häll inte på för mycket salt, olja och smör, för då förvandlas popcorn snabbt till en riktig kaloribomb i stället för att leva upp till sitt nya epitet ”världens bästa skräpmat”.

Tips!

Spicy popcorn är en lite tuffare variant än den vanliga.

Det här behövs: 100 g popcornkärnor, lite vegetabilisk olja, 50 g pumpakärnor, 1/2 tsk chilipulver (mängden regleras efter tycke och smak), 1 tsk rökt paprikapulver, 1 tsk grovt salt och finrivet limeskal.

Gör så här: Poppa popcornen i oljan. Häll över popcornen och pumpakärnor i en skål. Blanda chili, paprika, salt och limeskal, häll över popcornen och rör runt. Servera gärna limeklyftor till.

 

Källor: University of Scranton, Pennsylvania, USA, CBSNews, WebMD, Wikipedia, Svenska Dagbladet m fl.

 

AV: Monika Brannäs

BILD: Thinkstock

 

 

 

Annons