Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Golden milk – gör hälsodrycken alla pratar om!

18 nov, 2015 
Värm dig och stärk immunförsvaret i höst med en god golden milk.
Chiapuddingen, bananpannkakan och matcha-teet har fått konkurrens. Eller en kompis! Så här gör du golden milk - hetaste hälsodrycken just nu.
Annons

Den har hyllats av hälsobloggare över hela världen och dyker upp som välkomnat alternativ till kaffe och te på allt fler caféer. Golden milk, gyllene mjölk – eller kort och gott guldmjölk – är en hälsotrend som är här för att stanna.

Nyckelingrediensen är gurkmeja, den färgstarka kryddan som står för curryblandningens gula färg – och merparten av dess nyttiga egenskaper. Gurkmeja finns som torkad krydda, men kan också köpas färsk i välsorterade hälso- och livsmedelsbutiker.

Läs också: Recept: Så gör du god rödbetslatte

Gurkmeja anses antiinflammatoriskt och har i studier visat sig hjälpa mot både IBS, depression och ledvärk. Örten har en lång tradition inom ayurveda, där den används för att just lindra smärta och hämma inflammation.

Även ingefära är en tongivande ingrediens, särskilt smakmässigt. Ingefära används ofta i preparat som ska stärka immunförsvaret eller lindra ledsmärta.

Drick din golden milk som den är, eller krydda med kardemumma, kanel och kanske en skvätt agavesirap.

 

Recept på golden milk

golden-milk-guldmjölk

MåBra:s recept på golden milk baseras på torkad ingefära och gurkmeja. Du kan använda färsk, riv den i så fall fint och tänk på att ingefäran ger mer smak och styrka än den torkade varianten.

Recept på golden milk hittar du här

 

Läs också: Matcha – hälsodrycken alla pratar om! 

Annons