Glutenfritt – inte nyttigare än vanlig mat

Glutenfritt inte nyttigare

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I USA äter flera miljoner människor glutenfritt. Och även i Sverige är intresset stort. Lite varstans kan man läsa om hur hälsosamt det är, men förklaringen till det är snarare att glutenfritt blivit en trend – än att det skulle vara nyttigt generellt sett. 1–3 procent av Sveriges befolkning har glutenintolerans. Då ska man självfallet utesluta gluten. Men inte annars.

Misstänker man att man är glutenintolerant ska man inte heller sluta med livsmedel som innehåller gluten – eftersom det då inte går att ställa rätt diagnos.

– Om man redan testat sig hos läkare och kunnat utesluta glutenintolerans så kan man minska sin brödkonsumtion, om man mår bättre av det. Då handlar det sällan om att man inte tål bröd, utan att man mår bättre av att äta mindre av det, på samma sätt som man kan må dåligt av att äta stora mängder fet mat, lök eller ärtsoppa, säger Jonas F. Ludvigsson, professor vid medicinsk epidemiologi på Karolinska institutet.

Glutenfria alternativ är ofta dyrare, och innehåller ibland också mer fett och socker, som kompensation för att konstistensen blir annorlunda.

– Glutenfritt är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka.

Källa: Karolinska institutet

8 saker som händer när du slutar äta gluten

Det händer om du slutar med gluten

Lär mer: Det händer när du slutar äta gluten

Redaktionens tips
Dela på: