Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Glöm inte kolhydraterna - de höjer ditt humör

02 mar, 2010 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kolhydratfattiga dieter som GI och Atkins har uppmärksammats stort under senare år. Nu har forskare för första gången tittat på hur den psykiska hälsan påverkas på sikt av den kolhydratfattiga kosten – genom att jämföra den med traditionell kost, som består av mer kolhydrater och mindre fett.

I studien deltog 106 överviktiga personer som under ett års tid åt max 1672 kalorier per dag. Den ena gruppen åt kolhydratfattig kost, och de andra den mer traditionella. Forskarna undersökte sedan hur kosten påverkade vikten samt mentala funktioner som humör, oro och depressivitet, skriver Aftonbladet.

Resultaten visar på en tydlig skillnad i humöret.

– Det var tydliga skillnader till fördel för den traditionella kosten, säger Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset till Aftonbladet.

– Tydligast var skillnaderna när det gäller depression och humör. De som åt lite fett och mycket kolhydrater var mindre depressiva. Resultaten visar att kosten inte bara påverkar blodfettterna och blodtrycket, utan även vårt psykiska välbefinnande.

När det gäller själva viktnedgången blev det ingen större skillnad mellan de två dieterna – bägge grupperna gick i snitt ner 13,7 kilo.

Av Anna ErikssonAnnons