Fråga experterna Kom igång med träningen MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om MåBra Löpning

Frukten du absolut ska äta – och den du kan skippa

25 maj, 2025
AvKarin Magnusson
Alla frukter kan anses nyttiga, men visst skiljer sig päron från bananer eller apelsiner vad gäller kalorimängd, fibrer och näringsämnen. Här är frukter du inte får missa, och de du kan stå över, enligt dietist Karin Magnusson.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Frukten och bären med mest proteinBrand logo
Frukten och bären med mest protein

Frukt har i alla tider ansetts vara något positivt för hälsan, men under 2010-talet förändrades synen på frukten. Plötsligt började den framställas som något man borde undvika och larmrubriker pekade ut den som en bov bakom både viktuppgång och fettlever. Argumentet var att frukt innehåller fruktos – och att studier hade visat att fruktos kunde ha negativa effekter på hälsan. Låt oss reda ut det här.

All frukt innehåller kolhydrater i form av fruktos

All frukt innehåller mestadels kolhydrater medan innehållet av såväl fett och protein är så gott som obefintligt. Jämfört med andra kolhydratbaserade produkter som till exempel bröd, pasta, ris, gryn, flingor och ja, för den delen även godis och läsk, så är kolhydratinnehållet i frukt dock lågt.

Annons

Kolhydrater i frukt, pasta och godis

En banan, som är den mest kolhydratrika frukten, innehåller 22 gram kolhydrater jämfört med de 70 gram kolhydrater som du får i dig om du äter en portion (100 gram okokt) pasta eller de 80 gram som finns i ett hekto smågodis.

Kolhydraterna i frukt är i form av fruktos, fruktsocker, och det var alltså detta som var anledningen till att många blev skeptiska mot frukt för ett antal år sedan. Något som delvis lever kvar än idag.

Fruktos är en sockerart som inte höjer blodsockret lika snabbt som vanligt socker (sackaros, som består av hälften fruktos och hälften glukos), vilket generellt kan anses som hälsosamt, men vad man upptäckte i studierna var att när en stor mängd fruktos bryts ner i levern så kan det leda till ökad fettinlagring, fettlever och övervikt.

Läs också: Frukterna som innehåller mest socker

Lågt kolhydratinnehåll, lågt fruktosinnehåll

Om man var snabb här var det lätt att dra slutsatsen att det bästa man kunde göra var att sluta att äta frukt. Men, med tanke på det relativt låga kolhydrat – och därmed fruktosinnehållet – så var det aldrig fråga om att frukten var boven. Det finns nämligen många livsmedel som innehåller mycket högre mängder fruktos jämfört med frukt.

Annons

Förutom att frukt innehåller kolhydrater så består det också av fibrer, vitaminer och antioxidanter. Beroende på vilken frukt du väljer får du i dig olika mängd fibrer och näringsämnen.

Så vet du om fruktosinnehållet är högt

Dricker du en halv liter läsk får du dig lika mycket fruktos som i 4 äpplen. Stora mängder fruktos kan också finnas i en del sötade yoghurtar, sötade drycker, godis, kakor, muffins och andra bakverk. Titta på ingredienslistan. Om du hittar namn som "fruktossirap", "high fructose corn syrup (HFCS)" eller "majsstärkelsesirap" tidigt i listan, så kan du vara säker på att fruktosinnehållet är högt.

Frukterna du inte får missa

Här är frukter som är bra att äta – av olika anledningar!

Frukt med mycket fibrer

Päron, äpplen, kiwi och apelsin innehåller bra med fibrer! I en frukt är det någonstans mellan 2,5 och 3,5 gram. Dagsbehovet av fibrer är 30 gram. Har du IBS brukar päron och äpplen vara bra att undvika eftersom det innehåller en hel del sorbitol, som är en så kallad sockeralkohol, medan kiwi och apelsin brukar funka bra för känsliga magar.

Banan mättar bra medan till exempel kiwi, apelsin och äpple ger mycket fibrer.

Frukt med mycket C-vitamin

C-vitamin är bra för vårt immunförsvar och finns bara i frukt, grönsaker och bär. Äter du enligt rekommendationen, minst ½ kilo frukt och grönt, får du med lätthet i dig de 75 milligram C-vitamin du behöver per dag. Men det finns såklart vissa frukter som innehåller mer C-vitamin än andra om du vill ha i dig mer än så. (Kom ihåg att du aldrig kan överdosera vitaminer när du äter vanlig mat, men däremot om du tar kosttillskott.)

Annons

Kiwi och apelsin är de frukter du ska satsa på om du vill ha i dig rejält med C-vitamin. I en kiwi får du i dig 60 milligram och i en apelsin hela dagsbehovet, det vill säga 75 milligram. Andra frukter du kan äta om du är ute efter C-vitamin är clementiner, grapefrukt, ananas och mango.

Frukt med mycket antioxidanter

C-vitamin är en viktig antioxidant, men det finns andra också. De som främst finns i frukt är polyfenolerna, som är ett paraplybegrepp över undergrupper av antioxidanter, som till exempel flavonoider och karotenoider.

Flavonoider hittar du i frukter som röda och blå druvor, i granatäpplen och i skalen på vanliga röda äpplen. Karotenoider finns bland annat i mango och papaya.

Så mycket socker är det i frukt vs godisBrand logo
Så mycket socker är det i frukt vs godis

Frukterna du kan stå över

Det finns en del frukter som du kan hoppa över, om du inte äter de bara för att de är goda förstås. Till exempel:

Annons

Meloner är inte en toppenfrukt om man ser till innehållet av fibrer, vitaminer och andra näringsämnen. Vattenmelon innehåller dock en del lykopen – antioxidanten som också finns i tomater (och i ketchup), som är den som ger den röda färgen.

Gröna vindruvor innehåller även det mest vatten och fruktos, men i och för sig också små mängder av antioxidantgruppen polyfenoler (som det för övrigt finns mycket mer av i röda vindruvor!).

Torkad frukt. Torkade dadlar (gärna smaksatta) och aprikoser är populära mellanmål eller snacks. Jämfört med färsk frukt är dessa – och alla andra torkade frukter – betydligt mer kaloririka.

Vindruvor vs russin

Som ett exempel på torkad frukt kan vi ta vindruvor jämfört med russin. I 100 gram vindruvor finns 70 kcal, i motsvarande mängd russin finns 290 kcal. I vissa fall är hög kaloritäthet verkligen något positivt. För högenergiförbrukare kan torkad frukt vara ett jättebra sätt att på ett lätt sätt få sig mycket kalorier. Torkad frukt innehåller dessutom mycket fibrer och en hel del kalium och järn.

Frukt i form av juice. Även om fruktjuicer är både gott och populärt så är det korta svaret på frågan är om det går lika bra att dricka sin frukt som att äta den – nej. I och med att vi inte behöver tugga juicen, och att den heller inte innehåller fruktens fibrer, så mättar den inte. Det enda den bidrar med är kalorier och lite näringsämnen.

Annons

För den som är högenergiförbrukare kan det vara bra att dricka juice. du får på ett lätt sätt i dig energi och du blir inte mätt vilket gör att du orkar äta det du behöver. Men för oss andra är det bättre att äta frukten i hel form – och såklart dricka juice ibland, om vi tycker att det är gott.

Annons