Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Är det verkligen för mycket socker i frukt?

14 jul, 2021 
Frukt – innehåller det verkligen för mycket socker?
Hur är det nu med frukt och socker? Ska man verkligen undvika frukt om det är socker man vill hålla nere på?
– Jag vill försäkra människor om att frukt inte är något att vara rädd för, säger dietisten. Här förklarar hon mer!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så mycket socker är det i frukt vs godisBrand logo
Så mycket socker är det i frukt vs godis

"Frukt är godis" är ju en fras som brukar dyka upp emellanåt. Något som en godisälskare troligtvis aldrig skulle hålla med om. Kanske inte så många andra heller?

Däremot återkommer ofta diskussioner om det verkligen är bra att äta frukt. På grund av sockret som man menar att frukten innehåller.

LÄS OCKSÅ: Frukterna som innehåller minst socker

Finns det verkligen för mycket socker i frukt?

Ofta är det förespråkare av speciella dieter eller folk i hälso- och fitnessbranschen som menar att vi kan äta för mycket frukt, att vi får i oss för mycket socker genom att äta det.

Samtidigt så uppmanas vi att äta frukt och Livsmedelsverket rekommenderar cirka 500 gram frukt och grönt om dagen. En dagsranson kan till exempel vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker, enligt dem.

Annons

Dietisten som tar upp kampen mot fruktmotståndare

Någon som bestämt sig för att ta upp kampen mot dem som, enligt henne, sprider överdrivna sockerrykten om frukt är dietisten Harpreet Sohal.

I ett inlägg på Instagram skriver hon att frukt innehåller naturligt socker, fruktos, som inte ska jämföras med så kallat vitt socker. Frukt kan också innehålla sockerarten glukos.

Men man ska inte heller glömma att frukt även innehåller vitaminer, fibrer, mineraler och andra nyttigheter. Det finns med andra ord många anledningar att faktiskt äta frukt.

En sak man ska komma ihåg däremot är att när man pratar om frukt så handlar det om hel frukt, inte om juicer eller smoothies. Tar man bort fruktköttet så tar man bort viktiga delar och man blir inte lika mätt av det man får i sig.

Frukt innehåller det naturliga sockret fruktos, och ibland glukos

Olika mycket fruktos i olika frukter

Olika frukter har också olika mängder fruktos, eller fruktsocker i sig. Exempel på frukter som är sötare, och har mer fruktos, är mango, vattenmelon och druvor. Banan är en frukt som innehåller både fruktos och glukos – vilket är en utmärkt kombination för oss att äta i samband med träning.

Annons

LÄS MER: Här är frukterna som innehåller mest socker

Sahal menar att man absolut kan ha koll på mängden frukt man äter, men att det inte behöver vara en dålig sak att frukt innehåller mer naturligt fruktsocker än andra. Hon tycker att det är viktigare att vi tänker på att äta olika frukter, i olika färger, som innehåller olika typer av nyttigheter.

Däremot menar Sahal att det kan finnas medicinska tillstånd som gör att man behöver hålla koll på hur mycket frukt man äter.

Precis som med annat ska man inte överdriva fruktintaget

– Du kan hålla ett öka på mängd och frekvens av frukten du äter då, men i allmänhet är frukt ett näringsrikt alternativ. Som med all mat eller dryck ska man inte överdriva sitt fruktintag … men att begränsa det kan innebära att man missar hälsofördelarna, säger hon till Stylist.

Socker som man däremot kan undvika är socker i godis, bakverk, läsk … Men till den som skär ner på just frukt för att minska sitt sockerintag vill Sahal säga "gör det inte".

– Jag vill försäkra människor om att frukt inte är något att vara rädd för. Några hälsofördelar med att äta mycket frukt och grönsaker är att det kan sänka risk för högt blodtryck, hjärtsjukdom, stroke och vissa cancerformen. Slutsatsen är alltså att det inte finns anledning att utesluta frukt helt och hållet.

Om man inte har någon alldeles särskild anledning till det.

Källa: Stylist Foto: TT

Annons