Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Forskare sammanfattar 19 studier: Choklad är bra för dig!

30 nov, 2016 
En ännu en studie fastslår: Choklad är bra för dig och din hälsa!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Chokladens påverkan på hälsan är en ständigt aktuell fråga – och nyligen släpptes en studie från Brown University som sammanfattade resultatet från 19 studier. Den visar att en daglig dos av choklad är bra för dig, och framför allt för ditt hjärta.

Det är chokladens flavonoider, en grupp antioxidanter, som är rena rama hälsoboostaren – och enligt studien kan de hjälpa till att minska risken för hjärt- kärlsjukdom rejält. De såg även en positiv påverkan på kroppens insulinnivåer och det goda HDL-kolesterolet.

Men det är inte vilken choklad som helst som gäller, utan framför allt mörk choklad. 200-600 gram flavonoider om dagen gav de bästa hälsoeffekterna, enligt studien.

Läs mer: Choklad föryngrar hjärnan – med hela 30 år!

Och det är inte första gången som chokladens positiva påverkan på hälsan framhävs.

I en tidigare studie från University of Aberdeen fick 21 000 vuxna fylla i frågeformulär om sina mat- och livsstilsvanor som forskarna sedan utgick ifrån för att undersöka hur kosten påverkar hälsan på sikt. De följde testpersonerna i 12 år.

Annons

På frågan om de brukade äta choklad så sa 20 procent av testpersonerna att de avstod helt. Och vissa åt uppåt 100 gram. Men i genomsnitt åt testpersonerna 7 gram per dag.

Det visade sig att de som åt allra mest choklad löpte 11 procent lägre risk att drabbas av – och 45 procent lägre risk att dö – av hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom var risken att få en stroke 23 procent lägre för de som åt mest choklad.

Läs mer: Viktcoachen reder ut myter och fakta om choklad

Det verkar alltså inte finnas någon anledning att skära ner på chokladintaget. Det är bättre att äta 100 gram än ingenting alls, enligt studien.

När forskarna sedan jämförde nio tidigare liknande studier så var risken betydligt lägre för både stroke och hjärtinfarkt även i det materialet. Forskarna konstaterar att det alltså verkar som att choklad minskar risken för hjärtkärlsjukdomar. Men de understryker att andra livsstilsfaktorer som exempelvis kosten i övrigt kan ha påverkat resultatet.

Läs mer: 8 anledningar att äta choklad

Det bör dock poängteras att den genomsnittliga chokladkakan som säljs i livsmedelsbutiken med största sannolikhet innehåller en massa ingredienser som ändå kan vara skadliga för hälsan på olika sätt. Det bästa är att välja så mörk choklad som möjligt. Den får då även gärna vara ekologisk.

 

Choklad – så mycket ska du äta för att det ska vara nyttigt

choklad och träning

Läs också: Så mycket choklad ska du äta för att det ska vara nyttigt

Annons