SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Svårt att sova? Ät en bit choklad – till frukost

22 apr, 2020 
Sov bättre med choklad till frukost
Lycka är … när forskare kommer på att choklad är bra att äta redan till frukost! Inte minst för att sova bättre på nätterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att en riktigt bra choklad, med hög kakaohalt kan vara fullt av nyttigheter och ämnen som gör oss gott har konstaterats många gånger. Bland annat innehåller det tryptofan, som behövs för att vi ska kunna tillverka serotonin, lyckohormonet. Det finns också studier som visar att choklad kan hjälpa minnet, förebygga stress, hjälpa oss prestera bättre och hålla vår hud yngre. Med mera!

Tidigare studier säger att choklad är bra frukost

Det finns till och med studier som tidigare konstaterat att choklad till frukost är ett utmärkt val, inte minst för att det ger hjärnaktiviteten en skjuts och hjälper minnet. En annan anledning är för att det kan hjälpa till att minska sötsug, om du äter en rejäl frukost och avsluter den med en chokladbit. Ett ämne i mörk choklad, teobromin, lär också ska kunna ge oss en energikick.

Ny forskning menar att choklad är bra för sömnen

Men den nya anledningen till att ta en chokladbit till frukost är alltså att vi kan sova bättre på nätterna om vi gör det. En studie visar att choklad hjälpte till att förhindra att personer som jobbar skiftarbete kom ur sina naturliga dygnsrytmer. Exakt hur det här fungerade vet man ännu inte men det kan hänga ihop med flera olika saker, bland annat:

  1. Att våra hjärnor är, om vi ser långt tillbaka i tiden, inställda på att äta ett ordentligt mål på morgonen för att orka vara aktiva hela dagen. Om vi då äter en bra frukost, och rör på oss ordentligt på dagen så sover vi också bättre på nätterna.
  2. Studier som visar att det är mer hälsosamt att äta en rejäl frukost och bara en lättare middag. Och att om vi är hälsosamma så påverkas också sömnen positivt.
  3. Alla hälsofrämjande ämnen som choklad innehåller, som påverkar både kropp och hjärna, och som man ännu inte har hunnit studera ordentligt exakt vad de har för effekter.

Foto: TT  Källor: Nature, Science direct

LÄS MER:

Nu är det bevisat: Choklad gör dig lyckligare

7 läckra chokladrecept

Så mycket choklad bör du äta för att skydda hjärtat

Annons