Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Forskare: "Här är världens nyttigaste snacks"

09 okt, 2015 
Nu blev helgmyset genast lite roligare. Forskning visar nämligen att det finns tilltugg som är direkt nyttiga!
Annons

5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Uppdaterad oktober 2020.

Att unna sig en näve osaltade nötter eller en skärva choklad med hög kakaohalt kan vara bra för både sötsug och hälsa, det menar forskaren Joe Vinson, som tidigare forskat kring förekomsten av antioxidanter i dessa typer av snacks.

Men nu har det poppat upp ett nyttigare alternativ för den som är sugen på sunda tilltugg. Enligt en studie presenterad av samma forskare är nämligen popcorn det absolut smartaste vi kan sätta i oss i snacksväg.

Vinson menar att popcorn är en utmärkt källa till antioxidanter, bland annat är förekomsten av nyttiga polyfenoler högre i just popcorn än i frukt och grönsaker. Eftersom den poppade majsen är så fattig på vätska blir också koncentrationen av nyttiga ämnen större än exempelvis i en vattenrik gurka, menar han.

Bra för tarmarna

Popcorn består till 100 procent av fullkorn, vilket ger en rad hälsofördelar. Bland annat mår mage och tarmsystem bra av fullkornsprodukter och mättnadskänslan påverkas positivt. En näve popcorn kan täcka hela dagsbehovet av fullkorn, enligt Vinson.

Annons

De små vita snacksen är också rika på magnesium, som är viktigt för musklernas och nervernas funktioner.

Men den som frossar i smörpoppade och extrasaltade varianter får i sig mer onyttigheter än hälsofördelar, varnar han. Allra bäst är att poppa själv i så lite fett som möjligt, och att skippa saltet helt.

Allra nyttigast är den lilla del av majskornets skal som tenderar att fastna mellan tänderna.

– Det är en del av popcornet som förtjänar betydligt mer respekt, sa Vinson när han presenterade sitt forskningsresultat.

AV: Jennie Sandberg   BILD: Thinkstock

Fler GODA nyheter:

Mörk choklad och rödvin kan hjälpa dig att tappa kilon och motverka demens

Champagne kan förbättra ditt minne

Öl sänker risken för hjärtinfarkt

Chokladpraliner kan föryngra hjärnan

Annons