Forskare: Här är fibrerna som förlänger ditt liv

Studie efter studie visar att fullkorn är bra för hälsan, men nu har amerikanska forskare lyckats precisera vad det är som ger fullkornet så goda hälsoegenskaper.

Till stor del handlar det om spannmålsfibrer, som sitter i fullkornets yttre skal och därför finns i alla fullkornsprodukter, såsom fullkornspasta, fullkornsbröd och havregryn.

Läs mer: Ät den här kolhydratstypen och gå enkelt ner i vikt

Studien, som utfördes vid Harvard Medical School, inkluderade drygt 367 000 personer mellan 50 och 71 års ålder. Resultaten visar att de som fick i sig mest spannmålsfibrer hade 19 procents lägre risk att dö under 14-årsperiod som studien pågick.

Läs mer: Hitta DITT sätt att äta nyttigare

Fibrerna verkar skydda mot en mängd olika dödliga sjukdomar. Risken att dö av diabetes minskade med 50 procent, risken att dö av lungsjukdomar minskade med 11 procent, av hjärt- och kärlsjukdomar med 17 procent och av cancer med 15 procent.

Vill du inkludera mer fullkorn i din kost? Här är 7 smarta recept:

Sesamlax med fullkornsris
Fullkornsbulgur med chorizo
Helkornsbröd med laxröra
Surdegsbaguetter med flerkorn
Korngrynssallad
Ajvar relish-biffar med fullkornspasta
Färsfajitas

LÄS MER:

 

Ät dig till ett friskare hjärta

2heartwebb

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Du får mer hjärta och mindre smärta när du väljer att äta fisk, nötter, olivolja, fullkorn, frukt och grönt.

Läs mer: Ät dig till ett friskare hjärta

 

Ny studie: Ät sötsaker i små portioner och tappa kilon

Du behöver inte ge upp sötsakerna för att nå din drömvikt.

En Medelhavsinspirerad kost med något sött två gånger om dagen är ett effektivt sätt att gå ner i vikt, slår tyska forskare fast.

Läs mer: Ät sötsaker och tappa kilon

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning