Fiberfrossa: Allt fler svenskar diggar gröt!

29 feb, 2012
Den nya trendmaten är gröt.
Gröten har flyttat in i finrummet, nu hyllas det klassiska morgonmålet av både dietister och trendkrogar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons


Het på gröten? Du är inte ensam!
Het på gröten? Du är inte ensam!

80 procent av svenskarna har ätit gröt någongång under det senaste halvåret. Och de flesta väljer att äta den redan till frukost. Det visar en färsk undersökning gjord av AXA. Morgonrutinen är en sund vana menar dietisten Hanna Isaksson, som säger att det är ett hälsosamt sätt att börja dagen på. Allra nyttigaste är gröt baserad på rågflingor, tipsar hon.

Gröt till flera tillfällen

Men gröten stannar inte på frukostbordet. Allt fler väljer att äta någon form av gröt till mellanmål, något som flera snabbmatsrestauranger har uppmärksammat i USA. Den klassiska kaffekejdan Starbucks har numera gröt på menyn, och i Stockholm har en nyöppnad restaurang valt att inkludera grynrätten på matsedeln.

Annons

I Köpenhamn är Grød (som föga förvånande betyder just ”Gröt”) klassat som ett trendhak och flera finkrogar i London skryter med lyxiga grötbladningar.

– Gröten har gått från att vara fattigmansmat till trendmat i världsmetropoler. Vi ser en trend att gröt varieras på en mängd olika sätt och beroende på vilka lokala råvaror som finns. Det går att basera gröt på bovete eller olika sädesslag som råg, korn, havre och dinkel. Eller att blanda med exempelvis exotiska frukter, olika nötsorter eller nyttiga superbär, säger Jennie Johansson, dietist och kostrådgivare på AXA.

Rågmjöl innehåller bland annat järn, magnesium och zink. Gröt på råg blir fiberrik och ger bättre mättnadskänsla än klassiska havregrynsgröten menar många.

Psst! I MåBra nummer 3 (i butik nu) kan du läsa mer om gröttrenden och ta del av vår grötguide, där du enkelt kan se näringvärdet på de vanligaste gröttyperna.

BILD: Thinkstock, IBL

Annons