Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Impossible Burger – vegetariska burgaren som ska smaka exakt som kött

22 mar, 2017 
Joel Linde
Efter år av tester och miljardbelopp i investeringar börjar Impossible Foods producera sitt "fejk-kött" i stor skala. Kan detta vara början på slutet för köttindustrin?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Allt fler pratar om att de vill äta mindre kött, för djurens, miljöns och hälsans skull, men samtidigt ökar köttkonsumtionen. Många menar att de inte kan sluta äta kött eftersom ingenting smakar lika gott.

2011 började företaget Impossible Foods undersöka exakt vad det är som gör att kött smakar som det gör – och nu säljs deras vegetariska hamburgare på flera restauranger i USA. Den görs av bland annat vete, potatis, kokosolja och molekylen hem, som sägs ge burgaren den kött-lika konsistensen och smaken.

Burgaren har fått lysande recensioner och många känner ingen skillnad mellan den och burgare av nötkött, men samtidigt har den inte kunnat produceras i stor skala. Förrän nu, skriver Washington post.

I veckan öppnade den första stora fabriken i Oakland utanför San Francisco och företaget ska nu öka produktionen 250-faldigt tack vare tunga investerare som bland annat Bill Gates och Google venture. Målet är inte att nå vegetarianer och veganer utan snarare alla köttätare. Grundaren Patrick Browns mål är helt enkelt att konkurrera ut köttindustrin, som han och många med honom ser som ett av planetens största klimathot.

Köttproduktion står för ungefär 15 procent av alla växthusgaser. Samtidigt krävs 95 procent mer landmassa och 74 procent mer vatten för att producera en köttburgare jämfört med en Impossible Burger.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/attn/videos/1168722676496523/”]

Ribban ligger alltså väldigt högt för Impossible Foods, men lyckas de kan detta vara början på slutet för köttindustrin.

MåBra testar: Vegetariska köttalternativ

Vegetariska och veganska alternativ till kött

Läs också: MåBra testar: Vegetariska köttalternativ

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons