Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Få koll på maghälsan med ayurveda

01 nov, 2012 
Så äter du enligt din dosha
Annons

Ayurvedisk kost handlar om att äta på ett sätt som just du mår bra av. Så här kan du ta ett kliv mot en lugnare mage med den indiska livsfilosofin! 

Vi är alla olika, vad den ena mår bra av kanske inte passar den andra. Det är filosofin bakom ayurveda, med rötter i den 10 000 år gamla indiska vedakulturen.

Inom ayurveda utgår man ifrån att allt, även människor, består av tre energier, även kallade doshor: vata, pitta och kapha (se fakta längre ner). Våra egenskaper och behov styrs av vilken eller vilka av doshorna som dominerar oss.

– Att äta med inspiration av den ayurvediska traditionen handlar om att äta i balans med sin egen unika kombination av de tre doshorna, både när det gäller matsmältningskapacitet och vilken mat du väljer.

Det förklarar sjuksköterskan, folkhälsovetaren och ledarskapskonsulten Eva Forsberg Schinkler, som har skrivit boken The art of eating – eller konsten att äta med inspiration av Ayurveda (Bladh by Bladh).

Annons

De allra flesta av oss har någon form av matsmältningssymtom från och till. Vanligast är att vi får en obalans i den dosha vi domineras av. Genom att identifiera symtomen kan man, enligt den ayurvediska filosofin, komma till rätta med obalansen genom ändrade matvanor. Och det handlar lika mycket om hur vi äter som om vad vi äter.

– Ett problem i dagens samhälle, menar Eva Forsberg Schinkler, är att många av oss har tappat förmågan att känna hunger. Vi har en neuros kring att aldrig vara hungriga, som gör att vi äter oavbrutet. Äter du för ofta hinner kroppen inte smälta maten.

Knepet är att lära sig lyssna på kroppens signaler, att identifiera skillnaden mellan hunger, sug och mättnad, men även att känna efter vilken mat som får oss att må bra.

– Det är du själv som kan avgöra vad du behöver och vilken mat din kropp mår bra av, säger Eva Forsberg Schinkler.

Ta reda på din dosha – och vilken mat just din mage må bäst av!

Annons

Vata

Sådan är vata: Personer som har mycket vata-energi är ofta tunna, rörliga och snabba. De är kreativa och flexibla, styrs mycket av sina känslor och kan ha ett varierat humör. Vata-personligheter mår bra av att äta ofta och lite, får de inte mat i tid känner de sig svaga och får blodsockerfall.

Vanliga magproblem: Förstoppning, gasig och uppsvälld mage, blir lätt illamående vid för mycket mat.

Ät det här: Tillagad varm och såsig mat, gärna kött och fisk för den som inte är vegetarian. Vitlök och ingefära, söta och saftiga frukter, söta grönsaker som rödbetor, avokado och morötter. Kryddor som basilika, kanel, kajennpeppar och fänkål. Olja och nötter. Undvik alltför mycket fibrer, linser och bönor.

Tips:

– Drick kokt varmt vatten direkt på morgonen.

– Undvik juice på morgonen, det kan ge illamående.

– Ät varm lagad frukost, som till exempel gröt – gärna med nötter, mandlar och solrosfrön.

– Se till att få i dig mellanmål på för- och eftermiddag, till exempel frukt och nötter.

Annons

– Ät varm mat till lunch och middag – gärna den största måltiden mitt på dagen då matsmältningen är som starkast, och ta en soppa till kvällen.

– Drick kokt varmt vatten under dagen.

Pitta

Sådan är pitta: Har mycket energi och är målinriktad, disciplinerad och strukturerad. Pitta-dominerade personer har en stark matsmältning och vill ha mat vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Får de inte mat i tid tenderar de att bli irriterade och arga.

Vanliga magproblem: Diarré, halsbränna, magkatarr, magsår, inflammation i tarmsystemet.

Ät det här: Tillagad mild och varm mat, men på sommaren fungerar även kall mat som sallader och skaldjur. Hellre fisk och vitt fågelkött än rött kött. Kryddor som färsk koriander, kardemumma och mejram. Undvik rå lök, råa tomater, för mycket salt, surt och heta kryddor. Var sparsam med kaffe.

Tips:

– Börja morgonen med att dricka lite kokt avsvalnat vatten.

– Ät gärna varm gröt till frukost under vinterhalvåret och yoghurt med frukt och nötter på sommaren.

Annons

– Dricker du juice på morgonen – undvik sura juicer och välj hellre sådana som är gjorda på tranbär, svart vinbär eller lingon.

– Undvik småätande och fika under förmiddagen. Behöver du ett mellanmål under eftermiddagen, välj frukt eller nötter.

– Om du dricker kaffe, drick det helst i anslutning till måltiderna.

– Ät varm lagad mat under vintern, under sommaren fungerar kalla sallader bra.

– På kvällen räcker det med en lättare måltid, ät inte alltför sent.

– Drick kokt svalt vatten under dagen.

Kapha

Sådan är kapha: Kapha-dominerade personer är tyngre i sin kroppskonstitution. De är lugna, uthålliga och lite mer tystlåtna. En kapha har en långsam matsmältning och går lätt upp i vikt. Hungerkänslorna är inte så starka. Kapha-personer behöver ibland inte äta mer än två gånger om dagen.

Vanliga magproblem: Otydlig hungersignal, övervikt, långsam förbränning, tung tarmtömning.

Ät det här: Varm mat med fibrer och starka kryddor – gärna vegetarisk. Grönsaker, bönor, linser, ris, polenta, hirs och bovete samt sträva och beska frukter som gröna äpplen. Kryddor som anis, basilika, chilipeppar och dragon. Undvik mjölkprodukter, oljor, nötter och torkade frukter.

Annons

Tips:

– Drick lite kokt varmt vatten på morgonen.

– Ät varm gröt till frukost, gjord på bovete, quinoa eller hirs.

– Minska på mjölkprodukter, drick hellre exempelvis rismjölk.

– Undvik mellanmål och småätande.

– Drick endast kaffe efter en måltid. Dricker du mellan måltiderna är risken att matsmältningen stannar av.

– Se till att du är ordentligt hungrig till lunchen.

– Ät varm lagad mat till lunch och middag, men låt lunchen vara huvudmålet. Till kvällen räcker det med en soppa.

– Drick gärna varmt vatten med ingefära till måltiderna.

– Drick kokt varmt vatten under dagen.

 

 

AV: Ann-Cathrine Johnsson

BILD: Thinkstock

Annons