Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Extra höga halter av pollen i år – så lindrar du symptomen

08 apr, 2016 
Joel Linde
Förra året var pollenhalterna låga, vilket betyder att detta år kommer att bli betydligt värre. Men det finns saker du kan göra för att lindra symptomen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många välkomnar vår och värme, men för allergiker kan det kännas lite ambivalent eftersom värmen också innebär pollen. Dessutom kan det bli rekordhalter av pollen i år.

– Det ser ut att kunna bli väldigt höga halter i år. Förra året var det ganska lugnt så i år kommer det absolut bli mer eftersom det brukar vara cykliskt. Växterna orkar inte blomma och släppa jättemycket pollen varje år, säger Pia Östensson på palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Hassel och al har i stort sett blommat färdigt så för vissa är det jobbiga nästan över. Nu är det i stället alm och sälg som är på gång, och snart är det dags för en av de tuffaste perioderna för många allergiska svenskar, nämligen björkblomningen.

– Det brukar ske i slutet av april, början av maj, men det beror helt på vädret. Men normalt sett är det runt den 25 april och då är det vanligtvis höga halter minst en vecka, kanske till och med två.

Vad många björkallergiker inte vet är att de också är allergiska mot ek, vilken blommar strax efter björk. Undersökningar visar att ungefär 80 procent av björkallergiker också är allergiska mot ekpollen, och att det kan förklara varför de känner sig påverkade även efter att björken har slutat blomma.

För att lindra symptomen rekommenderar Pia Östensson flera åtgärder.

  1. Håll koll på prognosen på pollenrapporten.se. Där kan du följa pollennivåerna och se prognoser både för blomningen i Sverige, och även om det väntas blåsa in pollen från andra länder. På så sätt kan du förbereda dig bättre.
  2. Duscha efter att du varit ute eftersom pollen hänger kvar på kroppen.
  3. Borsta av dina husdjur ordentligt då de ofta får mycket pollen i pälsen.
  4. Undvik att vädra hemmet eftersom det kommer in mycket pollen då. Speciellt varma och blåsiga dagar. På nätterna är det ofta lägre halter av pollen, men det finns även då.
  5. Om du kan undvika att träna utomhus kan det hjälpa, eftersom du drar in betydligt mer luft om därmed pollen när du får upp pulsen.
  6. Använd pollendagboken för att få en individanpassad pollenrapport.
Annons