Experternas tips: 10 smarta & smala matknep!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tidningen Prevention lät fyra välkända näringsexperter och dietester dela med sig av sina bästa hälsosamma mattips. Här är resultatet!

1. Handla långsamt

Ta dig tid i matbutiken att kolla igenom innehållsförteckningar och hur kött, frukt och grönsaker ser ut. Nyttiga matvanor börjar redan i affären…

2. Gör det enkelt

Nyttig mat behäver inte vara avancerad. Satsa på enkla men nyttiga måltider, exempelvis kyckling eller fisk med sallad till middag och en skål fil och müsli till frukost. Det behöver inte vara mer avancerat än så.

3. Tänk i livsmedelsgrupper

Bestäm att varje måltid ska innehålla tre livsmedelsgrupper. Det kan till exempel vara fullkorn, mejeriprodukter, frukt, grönsaker kött eller fisk. Välj sedan ut tre av dessa. På så sätt kan du lättare kontrollera att du får i dig en massa näring – och samtidigt välja mat du tycker om!

4. Dela på skräpmaten

Om någon öppnar en påse chips, låt hela familjen dela på den. Ingen skräpmat eller snacks är en persons egendom – utan hela familjens.

5. Balansera bra och dåligt

Om du ätit en sämre lunch, försök att äta en bra middag – och ha som mål att två av dagens tre största mål ska vara fyllda med näring och energi!

6. Satsa på naturellt

Undvik onödigt socker och salt på mat – och njut av matens naturliga smaker.

7. Tänk smått men spektakulärt

Ät den mat du vill, och lyxa till det om du vill, men ät mindre av maten. Om du hellre vill äta en chokladbit än en morot, ta en liten chokladbit. Du behöver inte äta mat som är nyttig om du inte tycker om den – men se upp med hur mycket du äter av dina favoriter.

8. Smart på restaurangen 

När man äter ute är det generellt stora portioner. Be om en mindre portion, eller beställ in två mindre förrätter i stället för en huvudrätt.

9. Ta med mellanmål

Ha alltid med dig ett mellanmål. Det kan vara en smörgås eller en näve nötter. Då slipper du falla för frestelser under dagen.

10. Byt ut sockret

Använd nyttigare socker i matlagning och bakning, exempelvis honung. Den kanske inte gör någon större skillnad kalorimässigt men innehåller fler nyttiga vitaminer och antioxidanter än vanligt socker.

Av: Anna Sundesten

Billd: Thinkstock

Läs mer:
Så skär du ner på kalorier – utan att märka det!
Smala kvinnors hemlighet – så håller de vikten
Så många kalorier innehåller snabbmaten

 

Redaktionens tips
Dela på: