8 anledningar att äta chiafrön

Chiafrön är riktiga näringsbomber!

Har du också hoppat på chiatrenden? De antioxidantproppade, mörka små fröna från chiaväxten strös med fördel över såväl gröt som fil och används i bland annat chiapudding, chiasmoothie och näringsladdade chiabröd.

Här är 8 goda skäl att mumsa det hypade superfröna!

1.  De är rika på omega-3

Chiafrön innehåller högre halter av den nyttiga omega-3-fettsyran än något annat naturligt livsmedel. Omega-3 motverkar bland annat PMS och depressioner samt hämmar inflammationer.

2.  De innehåller mycket protein

Fröna har en proteinhalt på 21 procent och innehåller 18 av de 20 aminosyrorna. Det är lika mycket protein som i nötkott, vilket gör chiafrön till en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, som hjälper dig att bygga muskler.

3. De förser kroppen med viktiga mineraler
Chiafrön innehåller bland annat magnesium (som är bra för skelettet), zink (som är bra för huden och håret) och kalium (som är bra för njurarna).

4. De är fiberrika

Nästan 90 procent av kolhydraterna i chiafröet utgörs av vattenlösliga fibrer, som jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen. Alla frön tas heller inte upp av kroppen utan passerar genom tarmen utan att påverka ditt kaloriintag.

5. De fyller ut magsäcken

När fröet kommer i kontakt med vätska sväller det och bildar ett geléliknande hölje. Detta gör att fröet expanderar och tar upp större plats i magsäcken, vilket i sin tur gör att du känner dig mättare. Den gelébildande egenskapen gör att fröna lämpar sig väl i pudding, testa gärna MåBra:s recept på nyttig chiapudding!

6.  De ökar din uthållighet

De energirika fröna ger extra kraft och ork vid tuffa fysiska ansträngningar. Enligt den bästsäljande boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” är chiafröet en av anledningarna till att tarahumara­folket i Mexiko, kända som världens bästa löpare, orkar springa så långt. De dricker nämligen drycken ”chia fresca” (iskiate). Här hittar du receptet på chia fresca!

7. De är proppfulla med antioxidanter

Chiafröet innehåller mängder av antioxidanter, vilka skyddar kroppens celler mot att skadas av fria radikaler, som annars kan ge upphov till sjukdomar.

8. De fyller på kroppens järndepåer

Känner du dig alltid trött? Då kan du lida av järnbrist – och chiafröet är en utmärkt källa till järn.

 

Läs mer:

Alla pratar om chiafrön – här är bästa recepten!

De må vara små till storleken – men näringsmässigt är de rena bomberna. Så här kan du använda chiafrön i matlagningen.

Alla pratar om chiafrön – här är bästa recepten!

Så lagar du Leilas chiapudding

Gör som vår bloggare Leila Söderholm och kickstarta dagen med en enkel chiapudding. Här är ett snabbfixat recept!

Så lagar du Leilas chiapudding

De 8 viktiga fetterna som är bra för figuren

Du behöver inte vara rädd för att äta fett – men se till att välja rätt sort! Här är 8 viktiga fetter som hjälper dig att gå ner i vikt.

De 8 viktiga fetterna som är bra för figuren

Källor: Kurera.se & Halsosidorna.se

BILD: Thinkstock

Utvald läsning