Experten tipsar: Allt du behöver veta om juicetrenden!

08 jun, 2015 
Att juica frukt och grönt är ett populärt sätt att få i sig sina vitaminer. Det har sina poänger – men det finns nackdelar också.
Annons

Det poppar upp juicebarer och böcker om detoxfasta i en imponerande hastighet och allt fler mixar också sina egna smoothies och gröna juicer hemma. Vissa gör det för att gå ner i vikt, andra för att ”rena” kroppen – eller bara för att det känns allmänt nyttigt och de blir pigga av det.

– Jag tycker att det här är ett jätteenkelt sätt att få i sig mer frukt och grönt, kanske framförallt sådana grönsaker och frukter man inte tycker om att äta. Själv har jag lite svårt att äta grönkål, men jag dricker det gärna, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Hon ser inga risker med att man gör en så kallad cleanse eller detox då man dricker grönt i flera dagar.

– För en frisk, vuxen person finns det inga negativa konsekvenser med det. Däremot kan det vara onödigt och dyrt.

Tror man till exempel att det renar kroppen på gifter är man fel ute.

– Det finns ingen grönsak, frukt eller ört som snabbar på levern och får den att rena blodet bättre. Det finns ingen vetenskap bakom påståendet att detox fungerar på det sättet. Men att detoxa för att känna sig piggare och lättare är helt okej, säger Anki Sundin.

Annons

Samma sak gäller gröna pulver, till exempel chlorella, spirulina och multigreens. En del använder dem i sina juicer och smoothies för att få i sig ännu mer näringsämnen.

– Pulvren är ofta dyra och frågan är om de har någon extra hälsoeffekt. Jag tror att det är bättre att lägga pengarna på att köpa mer grönsaker i stället.

Men den kanske största nackdelen är att det blir mycket spill när man juicar frukt och grönt. Skal och fibrer blir kvar i maskinen och slängs ofta i soporna. På så sätt går massor av värdefulla näringsämnen till spillo, säger Anki Sundin.

– Ta hand om den här fibermassan och använd den i matlagningen i stället. Ha den i din gröt eller använd den när du bakar, säger hon.

För den som kämpar med övervikt finns det också vissa saker att se upp med. Försöker man till exempel maskera smaken av grönsaker med massor av frukt kan juicen bli onödigt kaloririk.

– Dricker man tio frukter om dagen blir det en hel del energi och risken är att det påverkar vikten. Dessutom är det så att när man tuggar maten, stimulerar man aptitregleringen mer. Att tugga tar längre tid och man hinner känna att man bli mätt.

Annons

Om man dricker sina grönsaker blir man alltså inte lika mätt lika fort, vilket ökar risken för att man kompenserar med att dricka ännu mer för att stilla hungern.

– Blodsockret går också upp långsammare när man tuggar frukt och grönsaker jämfört med om man dricker dem. Det är viktigt att tänka på, särskilt om man är diabetiker, säger Anki Sundin.

Psst!

Brukar du använda goij, acai och andra exotiska bär i dina juicer? Test inhemska aroniabär i stället!

– De ser ut som stora svarta rönnbär och växer i var och varannan trädgård. Aronia är verkligen ett svenskt ”superfood”, säger Anki Sundin.

Bären är också lättodlade. Har man ingen trädgård, be att få plocka i grannens!

Juice eller smoothie – vad är skillnaden?

Juice görs i råsaftcentrifug och innebär att man bara tar vara på själva saften. Fibrer och en del vitaminer blir kvar i maskinen. Passar den som vill ha en lättdrucken, tunnflytande dryck.

Annons

Smoothies görs av mixad, hel frukt, vilket innebär att man även får i sig fibrerna. Smoothien är tjockflytande och mer mättande.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

5:2-tips: Juicefasta under dina fastedagar!

Färskpressad juice innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Mineraler och antioxidanter. Boosta immunförsvaret med MåBra:s juicer – perfekta för dig som följer 5:2!

Läs mer: Juicefasta under dina fastedagar

 

Fyra härliga juicerecept

Färskpressad juice innehåller mängder av vitaminer och antioxidanter.

Färskpressad juice är en riktig vitaminkick. Gör du en juice-detox eller går på 5:2 kan få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom att fasta med juicer under en eller ett par dagar.

Läs mer: Fyra härliga juicerecept

 

Så gör du juicen som boostar immunförsvaret

Huskur mot förkylning!
Vill du hålla förkylningen på avstånd, eller pigga upp kroppen om den redan slagit till? Med Marlene Gustawsons gröna drinkar får du effektiva energikickar i ditt eget kök!
Läs mer: Så gör du juicen som boostar immunförsvaret

Annons