Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Experten: Så nyttiga är hälsodryckerna – egentligen

07 aug, 2016
Att göra en smoothie av sallad ger många hälsofördelar.
Är hälsodrycker hjälp eller bara hajp? De hyllas för sina unika hälsoegenskaper men är de så nyttiga som vi tror? Så här säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin om de trendiga dryckerna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Flytande näring som gröna superteer, detoxjuicer och funktionella vatten är stekhett. Nya varianter kommer i en strid ström, samtidigt som gamla klassiker dyker upp i ny skepnad. En del marknadsförs som rena hälsodryckerna, andra påminner mest om läsk med en extra tvist i form av tillsatta vitaminer. Att få i sig lite probiotika eller mineraler behöver inte vara fel. Men att dricka litervis är inte heller det bästa för hälsan. Många gröna hälsoteer, bland annat det populära matcha, kan innehålla tungmetaller.

– Kadmium, bly och kvicksilver i höga doser är inte bra för hälsan. Det finns i alla tesorter i varierande mängder. De gröna tesorterna, där matcha ingår, är bland de mest blyförorenade, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Men hon påpekar att normalt tedrickande inte är farligt:

– Jag menar fortfarande att te är en hälsosam dryck eftersom det innehåller en rad antioxidanter. Tänk bara på att variera tesorter så minskar du exponeringen för ämnen som kan vara ohälsosamma.

Annons

När det gäller kombucha, kokosvatten och sav kan de vara ett nyttigare och kalorisnålare alternativ till exempelvis juice eller läsk. Men Anki Sundin tycker att dryckernas positiva egenskaper ibland överdrivs.

– Kombucha är en fermenterad dryck och fermenterade livsmedel tycks ha positiva effekter på hälsan. Att dricka det i måttliga mängder är säkert bara bra för hälsan men det är nog svårt att bevisa, säger hon.

Visst finns det näringsämnen även i kokosvatten och sav, men det är tveksamt om det ger någon mätbar skillnad på hälsan. Så hur ska man som konsument tänka när man snubblar över nya hälsodrycker som kanske säljs med påståenden som att ”den här drycken har funnits i tusentals år hos det här naturfolket, som är ett av jordens friskaste”?

– Jag tycker att man ska göra ”Star Wars-testet”: om det är något som funnits för länge, länge sedan på en plats långt, långt härifrån, så är det troligtvis bara ett påhitt. Undantag finns, men det här testet kommer att leda dig ganska rätt i djungeln.

Annons

Vad är kombucha?

Ett jäst te som genomgått en fermentering, precis som mjölksyrade grönsaker. Kallas för ett ”livselixir” och innehåller bland annat antioxidanter och probiotika (nyttiga bakterier). Ska vara bra för magen och matsmältningen, immunförsvaret och för hud och hår. Det har inte gjorts några större studier som visar att kombucha verkligen har de effekter som utlovas men man vet att probiotika är bra för hälsan. Vissa menar att det går lika bra att få i sig de nyttiga bakterierna genom att dricka eller äta vanlig, osötad yoghurt.

Vad är matcha?

Ett grönt te-pulver där man får i sig hela teplantan, till skillnad från när man dricker vanligt grönt te, då teet får dra en stund och bladen sedan slängs. Matcha sägs vara ännu nyttigare än grönt te eftersom det är ovanligt rikt på antioxidanten polyfenol, som förebygger hjärtsjukdom och högt blodsocker. Problemet är att när man dricker ett pulver av hela teplantan får man inte bara i sig mer antioxidanter, utan också mer bly. Teplantor, även ekologiskt odlade, drar till sig bly och andra tungmetaller ur jorden de växer i. Matchapulver kan dessutom vara sötat.

Annons

Vad är Aloe vera?

Dryck som oftast görs på det gröna höljet på växtens blad. Finns även som drickbart kosttillskott och används då mot bland annat magproblem. Som drickbar medicinalväxt är aloe vera mest känt för sin laxerande effekt, men det finns också rapporter om biverkningar som diarré och leverpåverkan. Vissa drycker med aloe vera är lika söta som läsk. I en undersökning såg man att en flaska kunde innehålla elva sockerbitar.

Vad är kokosvatten?

Den vätska som finns inne i kokosnöten har utropats till den nya sportdrycken av träningsfantaster. Kokosvatten sägs vara bättre på att återställa vätskebalansen än andra drycker tack vare sitt innehåll av elektrolyter och mineraler, framför allt kalium. Vissa studier bekräftar att kokosvatten är bättre som återställare efter hård träning, andra visar ingen skillnad mot vanligt vatten. Viktigt att komma ihåg är att kokosvatten trots sitt namn inte bara är vatten – det innehåller lite socker också.

Annons

Vad är Yerba mate?

Ett uppiggande örtte som görs av yerba mate-plantan. Innehåller förutom koffein även antioxidanter och teobromin, ett av de nyttiga ämnena i choklad. Sägs hjälpa mot allt från trötthet och huvudvärk till depression och övervikt. När man gör yerba mate torkas plantan med hjälp av rök. Därför kan det finnas PAH, polyaromatiska kolväten, i drycken. PAH finns även i cigarettrök och grillat kött. Experter avråder från att dricka stora mängder yerba mate, särskilt om man är rökare.

Vad är björksav?

Nygammal uppstickare som fått ett uppsving, framför allt utomlands. Där marknadsförs sav som något vi i norr hällt i oss länge för att rena kroppen. Saven innehåller mineraler och andra näringsämnen och har använts som stärkande naturläkemedel i bland annat Skandinavien och Ryssland. Hur mycket näring björksaven innehåller vet man inte eftersom det saknas större studier.

3 uppstickare som snart finns i en hylla nära dig….

Annons

Kronärtskocksvatten – det nya kokosvattnet. Ska vara renande, stärkande och antiinflammatoriskt. Kronärtskocka är enligt reklamen den mest antioxidantrika grönsaken av alla.

Lönnvatten – sav från lönn som ska vara en extra bra återfuktare för insidan samtidigt som det stärker skelettet. Sägs innehålla mycket antioxidanter.

Kaktusvatten – beskrivs som ett mirakel både för insidan och utsidan, påstås bland annat trolla bort svullnader under ögonen, vara bra mot baksmälla och träningsvärk.

Läs mer och hitta recepten här!

Annons