Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Experten: Därför ska du aldrig ha chokladen i kylen

07 okt, 2017 
AvCecilia Ahle
Är du också en av dem som föredrar kyld choklad? Då kan det vara dags att tänka om! Flera experter berättar nu om de nackdelar med kylskåpskall choklad. "Choklad är som vin", säger Stine Woxman vid The Little Chocolate Factory.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många chokladälskare föredrar att förvara godsakerna hemma i kylen eller frysen. Kanske är det bara av gammal vana eller att du helt enkelt tycker att chokladen är som allra godast kall.

Men det här är en stor miss menar experter, oavsett om det är mörk eller ljus choklad som du stoppar in i kylan, enligt norska Dagbladet.

Läs också: Choklad – 12 härliga recept för chokladälskare

– Vi rekommenderar inte att förvara choklad i kylen, säger Espen Andre Meland, produktchef på Minde Chocolate, till tidningen.

Dämpar smak

Det som händer med chokladen i kylskåpet är att fettet från kakaosmöret och sockerkristallerna dras utåt och bildar en grå-vit hinna på chokladkakan. Då dämpas smaken och de allra bästa och starkaste smakerna från chokladen hindras från att blomma ut.

Läs också: Choklad föryngrar hjärnan – med hela 30 år! 

– Smaksättningen på kakaon i chokladfondanter, fyllning och i annan choklad är mycket mer framträdande i munhålan när den är rumstemperad. Choklad är som vin, det ska inte bara tryckas i munnen och sväljas snabbt, det måste få vila i munnen och avnjutas, säger Stina Woxman från The Little Chocolate Factory.

Annons

Experterna menar att ungefär 20 grader är perfekt förvaringstemperatur för chokladen. Varmare förvaring än så, uppemot 25-30 grader, kan få vissa fetter i chokladen att börja smälta och kakan blir deformerad.

Läs också: Forskare: Choklad är bättre än medicin mot hosta

Undvik öppnade förpackningar

En annan anledning till att du ska undvika kylskåpet som hem åt chokladen är att den lätt kan dra till sig lukt eller smak från annan mat där. Skulle det vara en liten glipa i din öppnade förpackning kan chokladen börja smaka något annat. Se därför till att alltid förvara en öppnad förpackning i en tätslutande låda eller påse.

Läs också: 8 hälsosamma anledningar att äta choklad ofta

Däremot kan du nästintill helt strunta i bäst-före datumet på förpackningen.

– Chokladen kan hålla i flera månader efter datumet och är inte farligt att äta även om datumet är passerat. Men se till att förvara den ordentligt för bästa smak, säger Espen Andre Meland, produktchef vid Minde Choklad, till tidningen.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons