Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Enkelt knep - så får du kontroll över hungern

04 sep, 2013 
Genom att värdera sin hunger utifrån en skala är det lättare att sluta äta i tid - och inte vänta för länge mellan måltiderna.
Annons

Det är inte farligt att vara hungrig, brukar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér säga. Nu ska man naturligtvis inte hoppa över måltider för det – men för att lära känna sin hunger kan man dela in den i en skala utifrån hur hungern känns. Enkelt – och användbart!

Med hjälp av denna ”hunger-skala” kan du känna efter om du verkligen är så hungrig som du känner dig – eller om det kanske bara är suget efter något gott som spökar.

Du kan även lära dig att känna när det börjar bli dags för dig att äta – så att du minskar risken att vänta för länge och äta alldeles för mycket vid nästa måltid.

När du känner dig hungrig, placera in hungern någonstans på skalan nedan – så är det lättare för dig att se hur stort ditt matbehov egentligen är.

På ”svältgränsen”

Du har en obekväm, tom känsla i kroppen. Du kan även känna dig snurrig och lätt illamående, vilket beror på  låga blodsockernivåer. Nu är det verkligen dags att äta, men om du väntar så här länge finns risken att du överäter.

Annons

Hungrig:

Du har börjat tänka på nästa måltid – och om du inte äter inom en timme finns risken att du hamnar i ”på svältgränsen”. Risken att överäta är mindre nu än om du väntar ännu längre.

Måttligt hungrig:

Din mage kurrar och du börjar planera för hur du ska få stopp på kurrandet. Det här är det perfekta tillfället att äta!

Nöjd:

Du är varken hungrig eller mätt, utan avslappnad och bekväm. Nu kan du vänta ett tag med maten.

Mätt:

Om du fortfarande äter är det snarare av vana än att du faktiskt är hungrig. Din mage känns en aning uppblåst och maten smakar inte lika bra som den gjorde tidigare under måltiden.

Proppfull:

Du känner dig obekväm och har kanske till och med halsbränna. Nu är det verkligen dags att lägga ner besticken!

Källa: Prevention

Av Anna Sundesten

Bild Thinkstock

LÄS OCKSÅ:
Är du en överätare? Testa dig själv här!
Testa dig själv: Är du en känsloätare?

Annons