En semla är inte enbart onyttig – här är beviset

Semlor kan vara nyttiga!

Så hälsosam är den:

En semla innehåller mellan 300 och 500 kalorier, beroende på storlek. Den består av cirka 40 procent vatten och 38 procent kolhydrater, resten är fett och protein. En semla ger dig faktiskt 22 procent av ditt dagliga behov av folat och nästan lika mycket av flera andra B-vitaminer. Du får också i dig 17 procent av ditt dagliga behov av vitamin E. Den ger också ett tillskott av fosfor och jod. Recept på vanliga, lite lättare, semlor hittar du här: 5 nyttiga semlor

Så uppfanns den:

Semlan i den form vi känner till den dök först upp i Sverige på 1500-talet. Då gjorde man ett hål i bullen, man grävde ur inkråmet och blandade det med grädde eller kokade det tillsammans med grädde och smör. Sedan fyllde man semlan med blandningen. Först på 1700-talet började man använda stött mandel i semlan. Själva namnet semla kommer från latinets simila, som betyder vetemjöl.

Så blev den rawfood:

Förra året poppade en ny variant upp – rawfood-semlan. Semmelälskarna rynkar på näsan åt nymodigheten, medan hälsofantasterna menar att den är både nyttigare och godare än originalet. Den innehåller varken mjöl, socker, smör eller grädde och ingredienserna hettas inte heller upp. Grädden görs av cashewnötter och päron som mixas tillsammans med vanilj och dadlar. Recept på rawfoodsemlor hittar du på nätet.

Psst! 5 miljoner semlor trycker vi svenskar i oss bara på fettisdagen.

Källor: Matkalkyl.se, gt.se, Sveriges Bagare och konditorer

 

Så gör du din chiapudding till en semla

recept på chiapudding

Läs också: Så gör du din chiapudding till en semla

 

 

Utvald läsning