Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

En semla är inte enbart onyttig – här är beviset

04 feb, 2017 
Semlor kan vara nyttiga!
Visst kan du njuta av en semla! Den består inte enbart av tomma kalorier utan en del vitaminer och mineraler också!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så hälsosam är den:

En semla innehåller mellan 300 och 500 kalorier, beroende på storlek. Den består av cirka 40 procent vatten och 38 procent kolhydrater, resten är fett och protein. En semla ger dig faktiskt 22 procent av ditt dagliga behov av folat och nästan lika mycket av flera andra B-vitaminer. Du får också i dig 17 procent av ditt dagliga behov av vitamin E. Den ger också ett tillskott av fosfor och jod. Recept på vanliga, lite lättare, semlor hittar du här: 5 nyttiga semlor

Så uppfanns den:

Semlan i den form vi känner till den dök först upp i Sverige på 1500-talet. Då gjorde man ett hål i bullen, man grävde ur inkråmet och blandade det med grädde eller kokade det tillsammans med grädde och smör. Sedan fyllde man semlan med blandningen. Först på 1700-talet började man använda stött mandel i semlan. Själva namnet semla kommer från latinets simila, som betyder vetemjöl.

Så blev den rawfood:

Annons

Förra året poppade en ny variant upp – rawfood-semlan. Semmelälskarna rynkar på näsan åt nymodigheten, medan hälsofantasterna menar att den är både nyttigare och godare än originalet. Den innehåller varken mjöl, socker, smör eller grädde och ingredienserna hettas inte heller upp. Grädden görs av cashewnötter och päron som mixas tillsammans med vanilj och dadlar. Recept på rawfoodsemlor hittar du på nätet.

Psst! 5 miljoner semlor trycker vi svenskar i oss bara på fettisdagen.

Källor: Matkalkyl.se, gt.se, Sveriges Bagare och konditorer

 

Så gör du din chiapudding till en semla

recept på chiapudding

Läs också: Så gör du din chiapudding till en semla

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons