Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

De räddade 168 ton frukt i fjol: ”För billigt att slänga mat”

08 feb, 2019
Rescued räddar frukt och grönt från att slängas
En banan med bruna fläckar eller ett kantstött äpple – inte det första du väljer i affären, eller hur? All den frukten sorteras bort och slängs i onödan. Men gänget på Rescued ger frukten en ny chans.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi svenskar slänger cirka 54 kilo ätbar mat och dryck per person och år – det är en halv MILJON ton som kastas årligen.

Det är ett enormt slöseri med mat vi pratar om – något vi inte kommer ha råd med vare sig ekonomiskt eller miljömässigt i framtiden, allteftersom befolkningen växer och klimatet förändras.

En stor del av det som slängs är frukt och grönsaker – faktiskt så mycket som 30 procent av det som odlas. Ofta på grund av marknadens krav på utseende, sorter, storlek och mognadsgrad – prickar på bananerna, krokiga morötter och så vidare. Saker som inte påverkar ätbarheten, men som får oss konsumenter att välja bort varan när vi handlar.

Några som gjort till sin hjärtefråga att minska svinnet av frukt och grönt är det Helsingborgsbaserade företaget Rescued.

Som namnet antyder går deras affärsidé ut på att rädda – att ge kantstötta frukter och grönsaker en ny chans.

– Vi började 2014 med att göra marmelad på räddad frukt, men märke snart att marmelad är något som ofta bara blir stående i kylen, samt att det behövs en massa socker. Så vi gick över till äppelmust som är en mer konsumerbar produkt som vi kunde sälja på restauranger och kaféer. Och för att rädda så mycket frukt som möjligt tog vi bort alla andra ingredienser så att det bara är frukt kvar i flaskorna, berättar Truls Christenson, delägare och frukträddare på Rescued.

Truls Christenson på fabriken i Helsingborg.
Truls Christenson på fabriken i Helsingborg.

Räddade 168 ton frukt

Idag producerar de framförallt juicer, som tillverkas av både importerad och svensk frukt som grossister och importörer av olika skäl inte kan sälja, men som är fullt ätbara. Förra året lyckades de tolv anställda på företaget tillsammans rädda 168 ton frukt och grönt.

Annons

– Det kan räcka med att 15 procent av ett helt parti är skadat för att hela partiet kasseras – för att det är för dyrt att sortera och packa om. Det är för billigt att kasta mat, helt krasst, säger Truls.

Det är också just sorteringen och den manuella rensningen av frukten som är dyrast för företaget. Sex personer står och skär bort skadade delar på frukterna för hand hela dagarna. Det, i kombination med att de hela tiden måste vara flexibla inför vad morgondagens leverans kommer att innehålla – för det vet man aldrig.

– Men vi sparar miljö och klimat och vår planet – så vi tycker det är värt det! Sen har vi en kundgrupp som är villiga att betala lite extra för det vi gör, och det är vi tacksamma över.

Gänget på Rescued rensar frukten för hand.
Gänget på Rescued rensar frukten för hand.

Frukten får de gratis av butiker i Stockholm och Skåne, där de fyller särskilda Rescued-lådor med sånt de inte kan sälja eller sortera, samt större lass från grossister. Men transporten står de för själva, och att göra logistiken miljösmart kräver också sitt:

Annons

– I Stockholm räddar vi från ett tjugotal butiker, och ungefär lika många i Skåne. För att motivera att hämta frukt i Stockholm och skicka till Skåne för att skicka tillbaka juice till Stockholm igen ser vi till att frakta i lastbilar som annars skulle åkt halvtomma samma väg, via en logistiktjänst i Tumba. På så sätt blir det ingen extra miljöpåverkan.

I Skåne kör de ut juicerna till sina kunder, och fraktar ny räddad frukt på vägen tillbaka till fabriken i Helsingborg.

Ska rädda ännu mer

Rescued är ännu inget lönsamt företag, men nu pekar pilarna åt rätt håll. De får fler kunder och omsättningen ökar stadigt – vilket också visar att intresset för att minska matsvinnet växer bland kunder och konsumenter. Nu är planerna att bredda utbudet – och rädda ännu mer.

– Vi är bland annat inne på att använda mer banan och göra smoothies och glass. Sen ska vi släppa vår veganska blomsterjord i vår! Jag är långt ifrån jordexpert, men fick lära mig att merparten av all blomsterjord innehåller rester från köttindustrin. Så varför inte göra något som är helt växtbaserat? säger Truls Christenson.

Annons

Matsvinn i all ära, men man skulle i princip kunna rädda vad som helst, och det är åt det hållet Rescued vill gå i framtiden.

– Vi har ett nytt projekt ihop med designern Linn Bjelkne, som åker runt till restauranger i Småland och hämtar upp gamla vinflaskor. Dessa delar hon sedan mitt i tu, handslipar kanterna och vips har vi väldigt coola dricksglas!

Alkoholfria alternativ till maten

I höst lanseras även tre så kallade ”gastrodrycker” – alternativ för den som inte vill dricka alkohol till maten, men inte heller vill hälla i sig sockersötad läsk, lemonad eller saft.

– Det blir produkter med mer syra och komplexitet som ska funka till mat. Ett vinsubstitut fast helt frukt- och grönsaksbaserat. De juicer vi har idag funkar till frukost eller fika och i viss mån mat, men på en fine dining-restaurang vill du ha någon typ av syra som passar bättre, och det är något som marknaden efterfrågar.

En av gastrodryckerna kommer att innehålla rödbeta – mer än så vill Truls inte avslöja i nuläget.

Juicerna pastöriseras, vilket ger dem en hållbarhet på 12 månader.
Juicerna pastöriseras, vilket ger dem en hållbarhet på 12 månader.

För att uppmuntra ett mer hälsosamt drickande har de även ett mocktail-koncept som de startade förra året.

Annons

– Företag kan hyra in oss så bygger vi en Rescued-bar, och så serverar vi alkoholfria drinkar, mocktails, som serveras i återvunna flaskor eller loppisglas. Då tar bartenders fram egna recept med våra juicer som bas, och så kryddar man till det lite och så blir det fantastiskt!

Här nedan får du ett recept på en av Rescued-barens mocktails!

Vill du också vara med och minska planetens matsvinn? Truls tipsar om att frysa in bananer innan de blir bruna, och att inte handla mer än du faktiskt behöver. Planera dina inköp, så blir det mindre svinn – tänk att maten du slänger är hundralappar, då känns det lite jobbigare!

För fler tips har Livsmedelsverket en bra sida här!

Källor: SCB, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Truls Christenson på Rescued Foto: Rescued, TT

Truls Christenson.
Truls Christenson.

Truls Christenson

Ålder: 23.

Bor: Helsingborg.

Familj: Singel.

Jobb: Frukträddare och delägare på Rescued, med sälj- och marknadsansvar.

Följ: rescued.se, @rescuedfruits

Mocktail från Rescued

Recently Rescued

  • 100 ml Rescued Äpple/Ingefära
  • 15 ml jalapenosockerlag (se nedan)
  • 1 kvist rosmarin
  • 10 ml limejuice
  • 10 ml citronjuice
  • 1 näve is

Häll samtliga ingredienser i en shaker med is. Skaka och sila upp i coupetteglas.

Jalapenosockerlag recept

  • 5 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 jalapeno

Koka upp socker och vatten tills sockerkristallerna löst upp sig. Dela och kärna ur jalapenonon och lägg den i lagen. Låt dra i 2 timmar. Sila bort jalapenon och häll lagen i rengjord flaska. Förvara kylt i upp till 2 veckor.

Annons

Läs mer:

Så gör du för att minska matsvinnet hemma

TV-serien ”Maträddarna” ska få oss att minska matsvinnet

Därför måste vi dra ner på köttet

Annons